Oregon Trail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oregon Trail med Vancouver som vestre sluttpunkt og Independence som startpunkt i øst.

Oregon Trail eller Oregon-ruten/sporet er en historisk 3 200 kilometer lang emigrant- og handelsvei mellom Independence i Missouri og Vancouver i Washington. Veien gikk gjennom Nebraska, Wisconsin og Rocky Mountains, langs elven Snake gjennom Idaho til Columbia-elven.[1]

Strekning, historie[rediger | rediger kilde]

Leden begynte i Kansas City i Missouri, hvorfra den løp i omkring 3.500 km mot nordvest gjennom det som nå er statene Kansas, Nebraska, Wyoming og Idaho til Oregon. Ruten ble først brukt av pelsjegere og handelsmenn mellom 1811 og 1840, og var mulig å forsere med hest og kjerre. Den ble svært viktig for migranter/nybyggere, da det var den beste veien over Rocky Mountains til de rike landområdene vestafor fjellkjeden.

Mellom 1841 og 1869 ble leden benyttet av de fleste reisende til nordlige deler av den amerikanske stillehavskysten, men i og med åpningen av den første transamerikanske jernbanelinjen til den amerikanske vestkysten i 1869, som raskt skulle suppleres med flere andre, opphørte bruken av leden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oregon Trail. (2017, 26. september). I Store norske leksikon. Hentet 17. oktober 2017 fra https://snl.no/Oregon_Trail.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]