Lambert Daniel Kastens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lambert Daniel Kastens
Født1690[1]Rediger på Wikidata
Nordtyskland
Død30. okt. 1744[2]Rediger på Wikidata
Viborg
BeskjeftigelseOrgelbygger Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
Danmark

Lambert Daniel Kastens (født ca. 1690 i Nord-Tyskland, død 30. oktober 1744 i Viborg) var en orgelbygger av tysk avstamning som var virksom i Danmark fra 1722 til 1744. Han arbeidet også i Norge.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Kastens var utdannet av den berømte orgelbyggeren Arp Schnitger, og anses for en av hans beste elever. Schnitger hadde orgelbyggerprivilegiet i Slesvig, Holsten, Oldenburg og Delmenhorst, og da han døde (1719) overtok Kastens det. Han hadde verksted i Itzehoe, hvor han i tiden fra 1722 til 1724 bygget Garnisons kirkes første store orgel.

Denne suksessen medførte flere store ordrer, særlig etter Københavns brann i 1728, så Kastens flyttet til Danmark og overlot verkstedet i Itzehoe til en annen Schnitger-elev, Johann Dietrich Busch.

Dessverre er ingen av Kastens orgelverker bevart i funksjonsdyktig stand. Det nærmeste man kommer er Carsten Lunds rekonstruksjon fra 1995 i Garnisons kirke. Til gjengjeld kan man se Kastens orgelfasader i høybarokk stil i flere danske kirker: Århus domkirke, Slangerup kirke, Holmens kirke, Garnisons kirke, Trinitatis kirke og Reformert kirke. Sistnevnte orgel ble bygget til Københavns slott, men etter noen få år ble slottet revet ned og orgelet ble solgt til Reformert kirke. Fasaden er muligens blitt tilpasset i forbindelse med flyttingen.

Orgelet i St. Laurentii Kirche i Itzehoe ble påbegynt i 1716 av Schnitger, men han døde innen det var ferdig, så Kastens fullførte det. Som i Danmark er det kun fasaden som er bevart, men man har brakt principalpipene til å klinge igjen i 2000.

Kastens sto for byggingen av barokkorgelet i Oslo domkirke i 1720-årene og det ble ferdig i 1727. Det er ingen piper bevart fra dette, men selve orgelfasaden er fremdeles i bruk.[3]

Eksempler på Kastens orgelfasader[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ biografiskleksikon.lex.dk[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Oslo Domkirke om orglene Arkivert 4. november 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]