Arp Schnitger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arp Schnitger
Født2. juli 1648[1][2]
Brake
Død28. juli 1719[3] (71 år)
Neuenfelde
Gravlagt Neuenfelde, Saint Pancras
Barn Franz Caspar Schnitger
Beskjeftigelse Orgelbygger
Nasjonalitet Tyskland
Signatur
Arp Schnitgers signatur

Orgelet i Cappel (1680); sannsynligvis det intakte schnitgerorgelet som i mest opprinnelig stand[4]

Arp Schnitger (født 1648 formodentlig i Schmalenfleth; døpt 9. juli 1648 i Golzwarden i dagens Brake; gravlagt 28. juli 1719 i Neuenfelde i dagens Hamburg) en av sin tids mest berømte og produktive orgelbyggere, og regnes som den som fullendte det nordtyske barokkorgelet.[4]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Schnitger var aktiv over hele Nord-Europa, spesielt i Tyskland og Nederland, men også i Brasil og Portugal finnes det schnitgerorgler.[5] I tillegg til hovedverkstedet i Hamburg hadde han flere filialer mellom Groningen og Berlin der lærlinger og medarbeidere arbeidet med å bygge nye orgler og vedlikeholde/bygge om eldre instrumenter. Omtrent 30 av Schnitgers instrumenter er i fortsatt nær opprinnelig stand. Totalt bygde han langt over 100 instrumenter, de flest i middeltone-temperering slik at de fikk en stor klangrenhet.

Schnitgers orgler er friske og kraftfulle, med brusende mixtur-registre og sterke basser, og egner seg både til akkompagnement av kirkeforsamlingens salmesang og til å virkeliggjøre ideene til komponistene innen den nordtyske orgelskolen.

Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Lambert Daniel Kastens, som ble regnet som en av Schnitgers beste elver, tok med seg schnitgertradisjonen til Danmark, der innflytelsen holdt seg til inn på 1800-tallet.[6] Kastens bygde også flere store orgler i Norge, blant annet barokkorgelet i Oslo domkirke. Av disse er stort sett bare fasasene intakt.

Schnitgers orgler har vært inspirasjonkilde for moderne orgelbyggere. Danske instrumentmakere begynte å interessere seg for Schnitgers orgelstil rundt 1940, og innflytelsen har vært avgjørende for utviklingen av det moderne danske orgel.[6] Den svenske organisasjonen Göteborg Organ Art Center har for forskningsformål bygd en eksakt replika av et Schnitgerorgel som står i Örgryte nya kyrka.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ Biografisch Portaal, 9. okt. 2017, Arp Schnitger, 79847953
  3. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb16502218z
  4. ^ a b arp-schnitger-orgel-cappel.de
  5. ^ Kart over steder med schnitgerorgler.
  6. ^ a b Den Store Danske
  7. ^ North German Baroque Organ, GOarts hjemmeside

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]