Arp Schnitger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arp Schnitger
Født2. juli 1648
Brake
Død28. juli 1719 (71 år)
Neuenfelde
Gravlagt Neuenfelde, Saint Pancras
Barn Franz Caspar Schnitger
Beskjeftigelse Orgelbygger
Nasjonalitet Tyskland
Signatur
Arp Schnitgers signatur

Orgelet i Cappel (1680); sannsynligvis det intakte schnitgerorgelet som i mest opprinnelig stand[1]

Arp Schnitger (født 1648 formodentlig i Schmalenfleth; døpt 9. juli 1648 i Golzwarden i dagens Brake; gravlagt 28. juli 1719 i Neuenfelde i dagens Hamburg) en av sin tids mest berømte og produktive orgelbyggere, og regnes som den som fullendte det nordtyske barokkorgelet.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Schnitger var aktiv over hele Nord-Europa, spesielt i Tyskland og Nederland, men også i Brasil og Portugal finnes det schnitgerorgler.[2] I tillegg til hovedverkstedet i Hamburg hadde han flere filialer mellom Groningen og Berlin der lærlinger og medarbeidere arbeidet med å bygge nye orgler og vedlikeholde/bygge om eldre instrumenter. Omtrent 30 av Schnitgers instrumenter er i fortsatt nær opprinnelig stand. Totalt bygde han langt over 100 instrumenter, de flest i middeltone-temperering slik at de fikk en stor klangrenhet.

Schnitgers orgler er friske og kraftfulle, med brusende mixtur-registre og sterke basser, og egner seg både til akkompagnement av kirkeforsamlingens salmesang og til å virkeliggjøre ideene til komponistene innen den nordtyske orgelskolen.

Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Lambert Daniel Kastens, som ble regnet som en av Schnitgers beste elver, tok med seg schnitgertradisjonen til Danmark, der innflytelsen holdt seg til inn på 1800-tallet.[3] Kastens bygde også flere store orgler i Norge, blant annet barokkorgelet i Oslo domkirke. Av disse er stort sett bare fasasene intakt.

Schnitgers orgler har vært inspirasjonkilde for moderne orgelbyggere. Danske instrumentmakere begynte å interessere seg for Schnitgers orgelstil rundt 1940, og innflytelsen har vært avgjørende for utviklingen av det moderne danske orgel.[3] Den svenske organisasjonen Göteborg Organ Art Center har for forskningsformål bygd en eksakt replika av et Schnitgerorgel som står i Örgryte nya kyrka.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]