Arp Schnitger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arp Schnitger
Født2. juli 1648
Brake
Død28. juli 1719 (71 år)
Hamburg
Gravlagt Neuenfelde, Q1481182
Barn Franz Caspar Schnitger
Beskjeftigelse Orgelbygger, instrumentmaker
Nasjonalitet Tyskland
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Orgelet i Cappel (1680); sannsynligvis det intakte schnitgerorgelet som i mest opprinnelig stand[1]

Arp Schnitger (født 1648 formodentlig i Schmalenfleth; døpt 9. juli 1648 i Golzwarden i dagens Brake; gravlagt 28. juli 1719 i Neuenfelde i dagens Hamburg) en av sin tids mest berømte og produktive orgelbyggere, og regnes som den som fullendte det nordtyske barokkorgelet.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Schnitger var aktiv over hele Nord-Europa, spesielt i Tyskland og Nederland, men også i Brasil og Portugal finnes det schnitgerorgler.[2] I tillegg til hovedverkstedet i Hamburg hadde han flere filialer mellom Groningen og Berlin der lærlinger og medarbeidere arbeidet med å bygge nye orgler og vedlikeholde/bygge om eldre instrumenter. Omtrent 30 av Schnitgers instrumenter er i fortsatt nær opprinnelig stand. Totalt bygde han langt over 100 instrumenter, de flest i middeltone-temperering slik at de fikk en stor klangrenhet.

Schnitgers orgler er friske og kraftfulle, med brusende mixtur-registre og sterke basser, og egner seg både til akkompagnement av kirkeforsamlingens salmesang og til å virkeliggjøre ideene til komponistene innen den nordtyske orgelskolen.

Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Lambert Daniel Kastens, som ble regnet som en av Schnitgers beste elver, tok med seg schnitgertradisjonen til Danmark, der innflytelsen holdt seg til inn på 1800-tallet.[3] Kastens bygde også flere store orgler i Norge, blant annet barokkorgelet i Oslo domkirke. Av disse er stort sett bare fasasene intakt.

Schnitgers orgler har vært inspirasjonkilde for moderne orgelbyggere. Danske instrumentmakere begynte å interessere seg for Schnitgers orgelstil rundt 1940, og innflytelsen har vært avgjørende for utviklingen av det moderne danske orgel.[3] Den svenske organisasjonen Göteborg Organ Art Center har for forskningsformål bygd en eksakt replika av et Schnitgerorgel som står i Örgryte nya kyrka.[4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]