Laholmsbukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Laholmsbukten
Laholmsbukten sett fra Hallandsåsen
LandSverige
Del avKattegat
Kart
Laholmsbukten
56°32′00″N 12°47′00″Ø

Laholmsbukten er en bukt ved Kattegat, og er Skandinavias lengste strand.[trenger referanse] Bukten er cirka 20 km bred og går fra Tylösand til Båstad. Den tilnærmet sammenhengende stranden langs bukten er over fire mil lang.

Bukten er langgrunn med et middeldyp på 15 meter. Flere steder går E6 svært nær stranden. Stranden markerer grensen mellom det Göteborg-dominerte Vest-Sverige og dansk-skånske Øresund-regionen, sammen med den langstrakte Hallandsåsen som i sør faller ut i Laholmsbukten.

Flere kjente badesteder ligger ved Laholmsbukten. Lengst i sør ligger Båstad, hvor det på stranden er anlagt et tennisanlegg hvor det årlig spilles ATP- og WTA-turneringer umiddelbart etter Wimbledonturneringen. Videre nordover følger små badebyer som Hemmeslövsstrand, Eskilstorpsstrand og Skummeslövsstrand og Mellbystrand. Like inn i landet på motsatt side av E6 ligger byen Laholm. Deretter følger den største byen i området, Halmstad. Vest for Halmstad går bukten over i den mer kjente stranden Tylösand, der Roxette-stjernen Per Gessle har et hotell og museum.

De tre Laholmsbukten-kommunene Båstad, Laholm og Halmstad har et samlet areal på 2 142 km² og 132 000 innbyggere. Kjøretiden er rundt halvannen time både fra Halmstad til Göteborg og fra Båstad til København.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]