Hopp til innhold

La Tène-kulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gundestrupkjelen med den hjortehornede Cernunnos. Kjelen er sannsynligvis laget i det nåværende Romania og ble ofret i en myr i Danmark. Nå på Himmerland Museum, Gundestrup.
La Tène-kulturens kjerneområde (oransje) og den keltiske kulturens utbredelse ca. 400 f.Kr.

La Tène-kulturen er en kultur som spores til jernalderen i Nord-Europa. Kulturen har fått navn etter funnplassen i La Tène rett nord for Neuchatelsjøen i Sveits. Plassen ble gravd ut etter funn gjort av Hansli Kopp i 1857. Her ble det i en tørkeperiode hvor vannivået i innsjøen sank, observert rester av store trekonstruksjoner. Tidlige utgravninger ga rike funn og ble snart fulgt av flere utgravninger i området.

Datering av La Tène

[rediger | rediger kilde]

Kulturens tidsperioder ble raskt delt inn i ulike perioder på bakgrunn av de funn som ble gjort. Den eldste perioden omfatter tiden omkring år 600 f.Kr., mellomperioden utgjør tiden 450-100 f.Kr. og den yngste perioden århundret f.Kr. Kulturen forsvant og sporene opphørte nesten helt med oppblomstringen av Romerriket.

Hvor La Tène-kulturen kommer fra har ofte blitt debattert. Den omfattet området fra Marne i østre Frankrike og den nordre siden av Alpene til Donaus øvre løp. La Tènes metallhåndverk karakteriseres av innviklede spiraler og vevmønstre på vakkert utførte bronsekar, hjelmer og skjold, seletøy og luksussmykker, spesielt halsringer som kalles torcs og fibula-spenner. Den kjennetegnes videre av elegante stiliserte dyre- og vekstmotiv med element som påminner om skytisk håndverk fra blant annet Ukraina, beslektet med Hallstattkulturens geometriske mønster. Også i andre områder dukker La Tène-materiale opp, blant annet i Irland og Storbritannia, Spania, Bourgogne og Østerrike.

La Tène-kulturen

[rediger | rediger kilde]

Kulturens vide kontaktnett avsløres av gravritualer og de rike gravgavene. En grav i Vix, Frankrike, fra 500-tallet f.Kr. inneholdt den største bronsegryten som noensinne er funnet. Den hadde et volum på ca. 1100 liter og var sannsynligvis laget i Hellas. Gravene inneholdt ofte en grift med offergaver. Denne kunne til og med inkludere menneskeofringer. Avhugne hoder dukker i flere tilfeller opp i avbildninger.

Berømte La Tène-objekt

[rediger | rediger kilde]