Gundestrupkjelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gundestrupkjelen

Gundestrupkjelen er et offerfunn som ble funnet i 1891 ved Gundestrup i Nord-Jylland. Kjelen er laget av sølv og er ca. en meter i diameter. Den består av 13 relieffplater som en gang har vært sammenhengende. Kjelen kan dateres til 300 f.Kr. – 300 e. Kr. og er en av de mest storslåtte importgjenstandene fra det keltiske området i førromersk-romersk jernalder.

På platene finnes det over 100 relieffbilder av ulike gjenstander samt menneske- og dyrefigurer. Mange av motivene gjenfinnes i sør-skandinavisk bergkunst i form av vognhjul, ormer, lurblåsere og mennesker i prosesjon.

I Gundestrupkjelens utsmykning finnes også en del figurer som sannsynligvis representerer keltiske guder og gudinner. Blant annet er sannsynligvis guden Cernunnos; den behornede, avbildet. Figuren bærer hjortehorn og holder en halsring i den ene hånden og en orm i den andre. Ikke mye er kjent om Cernunnos, men ettersom han ofte er omgitt av dyr antar man at han kan ha vært en slags dyrenes gud. Taranis; hjulets gud, er også avbildet. Han forbindes som regel med forandring. Utover kjelens religiøse innhold framstår den med den tidens klesdrakter, våpen og smykker.

Relieffene er tydelig påvirket av den hellenistiske og etruskiske forestillingsverden, noe som kan tyde på sterke bånd med de østre middelhavslandene.

Gundestrupkjelen er stilt ut i Nationalmuseet i København.