La Manga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Manga

La Manga (Spansk: Ermet) er en halvøy i regionen Murcia i Spania som ligger på Costa Cálida (Den varme kysten). De første byggene ble oppført i 1963 og siden har utviklingen vært dramatisk og La Manga er nå i realiteten helt utbygd. De siste ti årene har antallet tilreisende turister økt sterkt, og området besøkes årlig av flere hundre tusen mennesker. I all hovedsak består La Mangas byggmasse av privateide leiligheter, noen få hoteller og lokalt næringsliv er begrenset til servicenæring (restauranter, butikker etc.).

La Manga er bygget på en sandbanke, og senere er grunnen forsterket av spanske myndigheter og utbyggere for å hindre at vær og vann skal vaske vekk sanden som naturen har brukt flere tusen år på å skylle opp. Fra ende til annen er La Manga om lag 22 kilometer lang, og har kun innfartsåre i den ene enden. Mar Menor er navnet på sjøen som ligger mellom La Manga og fastlandet, og den får vannet sitt fra Middelhavet. Temperaturen i Mar Menor er normalt noe høyere enn på Middelhavssiden, spesielt om sommeren. Stedet er kjent for sine gode forhold for kiting og dykking. På Middelhavsiden av La Manga er det en sammenhengende sandstrand på om lag 20 kilometer.

Nordmenn ble for alvor interessert i å besøke La Manga på 1990-tallet og salget av boliger i regionen til nordmenn har økt sterkt de siste ti årene.[trenger referanse]

Nærmeste flyplass er San Javier (Murcia) som bl.a. trafikkeres av Norwegian Air Shuttle og flyplassen ligger om lag 40 minutters kjøretid med bil fra La Manga. På La Manga er det enklest å komme seg fram med buss eller egen bil, da det kun er en hovedgate (Grand Via) som strekker seg over hele halvøyen. På sitt bredeste er La Manga bare 400 meter bred og på det smaleste om lag 60 meter.

La Manga er det stedet i Europa som er registrert med flest soldager i året (320 dager) og WHO har kåret regionen som Europas beste sted å bo ut fra helsemessige kriterier. Norges Fotballforbund har eget anlegg like ved La Manga, og flere norske og utenlandske fotballklubber bruker dette anlegget til trening om vinteren, herunder La Manga Cup. Det er lite kriminalitet i området.

Panorama La Manga del Mar Menor[rediger | rediger kilde]

Panorama fra Mar Menor på 22 kilometers avstand fra La Manga fra nord til sør for å sees på østsiden (2016)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Turistkontoret i Murcia og boken La Manga Guide (ES)