LAMP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The LAMP software bundle (here additionally with Squid). A high performance and high-availability solution for a hostile environment

LAMP er et akronym for en samling fri programvare ofte brukt sammen for å drive websider eller tjenere, og består som oftest av:

Mer presist er det en webplattform tuftet på åpen kildekode og fri programvare.

Selv om disse programmene ikke er laget spesifikt for å samarbeide med hverandre, er kombinasjonen svært populær på grunn av lave kostnader og at den er tilgjengelig for alle Linux-distribusjoner.

LAMP har sin opprinnelse i CGI, som ble populært tidlig på 1990-tallet. Denne teknologien gjør brukeren av en nettleser i stand til å kjøre et program på webserveren, og deretter motta både dynamisk og statisk informasjon. Skriptspråk ble brukt til disse programmene på grunn av deres evne til å manipulere tekststrømmer enkelt og effektivt, selv når teksten stammer fra ulike kilder. Derfor blir de ofte omtalt som Glue Languages (eller Limspråk)

Uttrykket LAMP ble lansert av M. Kunze i en artikkel for det tyske computerbladet c't i 1998. Artikkelen skulle vise at en samling fri programvare kunne være et gyldig alternativ til kommersielle produkter. Vel vitende om IT-verdenens forkjærlighet til akronymer, lanserte han begrepet LAMP som et markedsføringstiltak for å gjøre fri programvare mer populært.

Blant engelsktalende ble uttrykket popularisert av O'Reilly og MySQL AB. Varianter av LAMP inkluderer LAPP (byttet ut MySQL med PostgreSQL), LASP (byttet ut MySQL med SQLite). Andre webserver som nginx og lighttpd. Andre skriptspråk som Ruby, Lisp, Prolog, bash, og Awk kan bli byttet ut. Av disse andre er språket Ruby hyppigst antatt å være en del av LAMP.

Wikipedia, den frie encyklopedi, kjører programvare som kan karakteriseres som et LAMP-program. Wikipedias MediaWiki-programvare er primært utviklet under Linux, det kjører på Apache HTTP-tjeneren, med innholdet sitt lagret i en MySQL-database, og logikken i programmet har blitt implementert med PHP.

LAMP er også navnet på en (for øyeblikket ikke aktivt utviklet) filmavspiller for Linux, nemlig Linux Animation and Movie Player Arkivert 30. desember 2004 hos Wayback Machine., så vel som navnet på Massachusetts Institute of Technologys Library Access to Music Project.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata