Webserver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne NeXT-arbeidsstasjonen (en NeXTcube) ble brukt av Tim Berners-Lee som den første webserveren på World Wide Web.

En webserver eller vevtjener er i IT-terminologi et program (eventuelt også maskinen det kjører på) som lagrer og utleverer data på internett. Dataene kan hentes for eksempel med en nettleser via protokollene HTTP eller HTTPS.

I tillegg til den grunnleggende funksjonen, å sende av sted etterspurte filer, vil en webserver typisk også ha andre muligheter. Noen webservere kan håndtere mange domener, slik at det utenfra ser ut som om det er snakk om separate maskiner, mens det i virkeligheten er den samme datamaskinen og samme webserverprogram. Det kan også være mulig å adskille filstrukturen som brukeren opplever fra strukturen som filene rent faktisk er plassert i. Dette gjør det mulig å flytte filer etter behov, uten at hjemmesidens struktur endres. Som regel vil det også være muligheter til å beskytte deler av webserverens innhold med passord og på den måten styre adgangen.

Eksempler på webservere[rediger | rediger kilde]

Som eksempler kan nevnes: Apache, Tux, Roxen og IIS.

Harddisk.svgDenne informasjonsteknologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.