MediaWiki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen nevner Wikimedia eller et av Wikimedias prosjekter. Vær oppmerksom på at Wikipedia er et Wikimedia-prosjekt.
MediaWiki
Utvikler(e)Wikimedia Foundation
Utgitt 25. januar 2002
Nyeste versjon1.40.1 (28. september 2023)[1]
Kodelagerhttps://gerrit.wikimedia.org/g/mediawiki/core/
PlattformMultiplattform
Operativsystemmultiplattform GNU/Linux Microsoft Windows macOS BSD Linux FreeBSD OpenBSD Solaris
Skrevet iPHP,[2] JavaScript
TypeWiki
LisensGPL 2.0+[3]
Nettstedmediawiki.org

MediaWiki er en wiki-programvare utgitt under GNU General Public License. Den er skrevet i PHP og benytter en MySQL- eller PostgreSQL-database til å lagre informasjonen. En webserver viser informasjonen på internett.

MediaWiki ble opprinnelig skrevet for Wikipedia av den tyske studenten og Wikipedia-utvikleren Magnus Manske. Leksikonet brukte tidligere det mer primitive programmet UseModWiki («fase 1»). Den engelske utgaven skiftet til Manskes nye program («fase 2») den 25. januar 2002. Denne dagen er gjennom et dekret fra Jimmy Wales i Wikipediasamfunnet kjent som «Magnus Manske-dagen».

En omskrevet og forbedret versjon av fase 2-programvaren ble på et tidspunkt kjent som «fase 3». Programmet ble gitt navnet MediaWiki i erkjennelse av at programmet kunne brukes også av andre prosjekter enn Wikipedia, og at et mer meningsfullt system for versjonsnumre var nødvendig.

Installasjon[rediger | rediger kilde]

Installasjon av MediaWiki krever vanligvis en server med PHP samt en kompatibel SQL-database. Brukeren som skal installere MediaWiki må ha administratorprivilegier. Et alternativ for å slippe å sette opp en server er å benytte en ferdig skytjeneste.

Utvidelser[rediger | rediger kilde]

Det finnes over 2000 såkalte Extensions som gir programvaren utvidet funksjonalitet på de forskjelligste områder. En av de mest spesielle er Semantic MediaWiki som gir brukeren muligheter for å utvikle database-liknende funksjonalitet gjennom bruk av semantiske/modell-type mekanismer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]