Kystsogevekene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vengebåt «Enigheden» og andre båttyper ved arrangementet i Bergen 2008

Kystsogevekene er en årlig samling av kulturarrangementer i Hordaland og Gulen. De finner sted tidlig på høsten, og er organisert av Stiftinga kystsogevekene.

Kystsogevekene går for seg fra midten av august til slutten av september hvert år. De siste årene har det vært rundt 200 arrangementer i de 22 kommunene på Vestlandet som er med i mønstringen: Sveio, Bømlo, Kvinnherad, Stord, Fitjar, Tysnes, Austevoll, Os, Fusa, Bergen, Sund, Fjell, Øygarden, Askøy, Osterøy, Meland, Lindås, Masfjorden, Radøy, Fedje, Austrheim og Gulen.

Formål[rediger | rediger kilde]

Kystsogevekene arbeider for å styrke identiteten i kystdistriktene og å skape kultur- og reiselivsopplevelser knyttet til kysten. Økt trivsel, vekst og nye arbeidsplasser er andre viktige målsetninger.

Hensikten med arrangementene er å ta vare på og vise fram den gamle kystkulturens og områdets særtrekk.

Kystsogevekene speiler kystkultur fra alle tider, både gammel og ny. Folk får oppleve kystkultur og yrende folkeliv i mange former og uttrykksmåter. Programmet favner vidt, fra store folkefester til intime konserter eller små arrangement. Her er marknader, konserter, torgdager, revyer, turer og aktiviteter. Mange veteranbåter er i sving, og folk i alle aldre kan prøve seg på ulike maritime aktiviteter. Det er mye god tradisjonsmat og gammelt handverk. Lokale skips- og båttyper og fjordbåtveteraner spiller en betydelig rolle, sammen med klær, redskaper, håndverk og arbeidsteknikker fra gammelt av. Alt dette er faktorer som gjør at Kystsogevekene gir folk mange gode opplevelser.

I tillegg er de mange markedene og torgdagene arena der småskala-produsenter av ulikt slag, særlig innen mat og handverk, får vise seg fram for publikum. Her får de synliggjort produktene sine og kan opparbeide seg en kundegruppe og skape etterspørsel etter produktene sine.

Publikum og arrangører[rediger | rediger kilde]

Publikum på arrangementene er rundt 50 000 kystkulturinteresserte folk fra hele regionen. Kystsogevekene er regnet for å være den største mønstringen av kystkultur i Norge. Nærmere 1000 personer i frivillige lag og organisasjoner står for gjennomføringen av programmet, og mellom 45 000 og 50 000 menneske deltar på de rundt 200 arrangementene.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Stiftinga Kystsogevekene har sitt utspring i prosjektet Kulturformidlinga Håkon den gode, som startet med Håkonarspela, skrevet av Johannes Heggland. Initiativtaker og daglig leder av Kystsogevekene gjennom ei årrekke var Ragnhild Randal. De første Kystsogevekene gikk av stabelen i 1997.

Stiftinga Kystsogevekene ble stiftet av Hordaland fylkeskommune, Hordaland reiseliv og en rekke kommuner. Hordaland reiseliv er nå avviklet. Hordaland fylkeskommune er viktigste økonomiske bidragsyter til Stiftinga Kystsogevekene.

I en årrekke var det 20 kommuner med i mønstringen, i 2012 sluttet Kvinnherad og Fusa seg til mønstringen, slik at det nå er 22 kommuner med i mønstringen.

Kjente arrangement som er med i denne store kystkulturmønstringen er Kanaldagane, Periferifestivalen, Havsportveka. I tillegg er deg mange ulike arrangement som kalles Kystsogedagane i de ulike arrangementstedene, som Kystsogehelg i Bekkjarvik, Kystsogedagane i Meland, eller Kystsogedag i Engevik.

Tidligere kystsogeveker og offisielle åpningssteder[rediger | rediger kilde]

Kystsogevekene i Bergen 2008

Kystsogevekene 1997 var det urpremiere på Håkonarspelet Kongen med Gullhjelmen i Fitjar. Dette var startåret for Kystsogevekene. På kvelden åpningsdagen, tente Hordaland Heimeverndistrikt varder i 17 kommuner for å varsle at Kystsogevekene var i gang. 25-30 000 mennesker fikk med seg kyst- og sogeopplevelser dette året. Kulturformidlinga Håkon den gode samordnet disse Kystsogevekene.

Kystsogevekene 1998 ble offisielt åpnet på Seim i Lindås med Håkonarspelet Håkonarvarde. Dette året var det siste i det treårige prøveprosjektet der Kulturformidlinga Håkon den gode som sto bak Kystsogevekene.

Kystsogevekene 1999 ble offisielt åpnet i Gulen med årspremiere på Håkonarspelet Håkon Adalsteinfostre til Gula. Stiftinga Kystsogevekene ble dette året etablert som eigen stiftelse. Stiftingen var satt sammen av 18 kommuner, Hordaland Reiseliv og Hordaland fylkeskommune.

Kystsogevekene 2000 ble åpnet i Bergen i Kulturbyåret. Dette året ble Håkonarspelet 2000 fremført på Bergenhus festning. 17 kommuner var med i samarbeidet.

Kystsogevekene 2001 ble offisielt åpnet på Bømlo. Det var urframføing av Håkonarspelet Tora Mostrastong og Kongen. Nær 150 ulike arrangement var stelt i stand også dette året.

Kystsogevekene 2002 ble åpnet på Radøy. Sogespelet Amerikafeber ble satt opp på Vestnorsk utvandringssenter, og vist frem under åpningen. Mer enn 42 000 menneske fikk oppleve kystkultur på kring 150 ulike kulturtiltak i 20 kommuner dette året.

Kystsogevekene 2003 hadde Osterøy som arena for den offisielle åpningen. Kulturkabareten Osterøy, ei øy i verda ble satt opp. Barn, unge og voksne viste innslag med lokal, nasjonal og internasjonal tilknytning.

Kystsogevekene 2004 hadde den offisielle åpningen i Bekkjarvik i Austevoll. Dagen ble markert med et rikt og mangfoldig program, blant annet kapproing med edel kappestrid mellom øyane i Austevoll, og Ein kveld med Jacob Sande i Jon Eikemo sin framføring i Hengjo.

Kystsogevekene 2005 Den offisielle åpningen var på Fedje. Det var rundt 160 tilstellinger, og det ble registrert over 35 100 deltakere.

Kystsogevekene 2006 hadde si offisielle åpning på Fjell festning, Langøy Kystkultursenter og Foldnes amfi i Fjell. Det var 155 ulike arrangement i løpet av fem uker.

Kystsogevekene 2007 ble åpnet i Sveio på Økslandsnes i Auklandshamn, med sjantisang, matjesild og kystkultur. Det var 160 ulike arrangement fylt med publikum til tross for fem regnfulle veker.

Kystsogevekene 2008 ble åpnet i forbindelse med The Tall Ships’ Racesi Bergen. De store seilskutene i Vågen var rammen omkring arrangementet som var startskuddet for fem uker med over 150 arrangement i godt høstvær.Starten for arrangementene i 2008 var i Bergen, og falt da sammen med innkomstdagen for deltakerskipene i , 8. august.

Kystsogevekene 2009 ble åpnet i Austrheim i samband med Fonnesdagen, Dajen der folk møtest, dagen der folk prater med gamle og nye venner, og mimrer og skaper nye minner. Det var bortimot 200 arrangement.

Kystsogevekene 2010 ble offisielt åpnet på Valestrand på Osterøy 14. august. Åpningsseremonien fant sted i hagen til Ole Bull, og samme helg ble det historiske spelet Ole Bull – Fossegrimen fra Valestrand av Rolf Losnegård satt opp i forbindelse med 200-årsjubileet for Ole Bull sin fødsel. Kystsogevekene 2010 varte frem til 19. september.

Kystsogevekene 2011 pågikk fra 13. august til 18. september. Den offisielle åpningen var i Os den 13. august og nasjonalbåten oselvar sto i fokus.

Kystsogevekene 2012 startet 11. august og varte frem til 16. september. Den offisielle åpningen var på handelsstedet Glesvær i Sund kommune.

Kystsogevekene 2013 åpner 10. august og varer frem til 15. september Den offisielle åpningen blir i Lindås kommune, ved Lindås sjøsluser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]