Kystbergknapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kystbergknapp
Kystbergknapp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sedum anglicum
Norsk(e) navn: kystbergknapp
Hører til: bergknappslekta,
bergknappfamilien,
Saxifragales
Habitat: ved kysten på skjær og i bergsprekker
Utbredelse: Marokko, Spania, Vest-Europa, Sverige og Norge

Kystbergknapp (Sedum anglicum) er ei plante i bergknappfamilien.

Kystbergknappen blir 2-7 cm høy og vokser i matter. De sukkulente små bladene er blågrønne og eggformede, og blir 2-4 mm store. Når kystbergknappen blir eksponert for mye sol vil både bladene og stengelen bli rødlig, det er en beskyttelsesmekanisme mot for mye sol til cellene hvor fotosyntesen foregår. Som de fleste bergknapper har kystbergknappen 5 kronblad. Kronbladene er spisse og er blekrosa eller hvit med rødlige prikker. Kystbergknappen blomstrer i juni-juli.

Planta kan forveksles med hvitbergknapp, men kronbladene hos hvit bergknapp er noe mer butte og som regel rent hvite. Hvitbergknapp har også adskillig kortere begerblader enn kronblader, og sett forfra er ikke begerbladene på hvitbergknapp synlige når man betrakter blomsten forfra.[1] Hvitbergknapp vokser i mindre grad i matter slik som kystbergknapp gjør.

Uten blomster er det også vanskelig å skille mellom kystbergknapp og bitterbergknapp, men hos bitterbergknapp er bladene bredest innerst i motsetning til kystbergknappen hvor bladene er bredest på midten.

Kystbergknappens utbredelse er i nordlige strøk knyttet til sjøen og vokser stort sett kun i ytre deler av kysten i bergsprekker og andre tørre områder hvor den ikke blir overskygget av annen vegetasjon. Ved Middelhavet trekker kystbergknappen opp i fjellene i over 2000 meters høyde og finnes ikke ved kysten. I Norge er planta ganske vanlig fra Kragerø nord til Nærøy i Nord-Trøndelag.

Kystbergknappen ble i gamle tider medisinsk brukt særlig mot utslett, men også på åpne sår, vorter og kviser.[2]

Kystbergknappen er kommuneblomst i Frøya kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lennart Stenberg (red.), Steinar Moen (norsk tred.), Gyldendals store nordiske Flora, 2007 (Oslo 2003), side 247.
  2. ^ Norges planter bind I s. 178

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]