Hvitbergknapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvitbergknapp
Hvitbergknapp på svaberg
Hvitbergknapp på svaberg
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sedum album
L.
Norsk(e) navn: Hvitbergknapp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Dekkfrøete planter
Klasse: Tofrøbladete planter
Orden: Sildreordenen
Familie: Bergknappfamilien
Slekt: Bergknappslekta
Habitat: tørre, solrike og gjerne kalkrike berg langs kysten
Utbredelse:

Hvitbergknapp (Sedum album) er en flerårig plante i bergknappfamilien. Navnet henspiller til de helt hvite blomstene. Den blomstrer i juni-august.

Hvitbergknapp før blomstring, med karakteristiske blader.
Hvitbergknapp i tidlig juni, i typisk enkeltstående tue.

Planten har en krypende, teppe- eller tuedannende vekstform og blir 5-20 cm høy. Ofte står en tue alene på bergnabben. De slankt eggrunde til lansettformede, 5-8 mm lange bladene er brune eller brungrønne, og sukkulente, det vil si at de har vannfylte celler og er litt myke og svulmede.

Blomstene er stjerneformede og hvite, og sitter i tette blomsterstander ved tuppen av skuddene. Kronbladene er 2-3 mm lange, slanke og litt butte ytterst.

Hvitbergknapp vokser på tørre, gjerne kalkrike berg og solvarme skrenter. I Norge er den vanlig opp til Helgeland, men sjelden eller helt fraværende langs kysten på Sørlandet.

Det er lett å forveksle hvitbergknapp med kystbergknapp (Sedum anglicum). Hovedforskjellene er at hvitbergknappens blomst normalt er helt hvit, og at begerbladene er kortere enn kronbladene og ikke er synlige når man betrakter blomsten forfra. Kystbergknapp har også tettere med blader på blomsterstilkene.

Oftest er også kystbergknappens blader mer grønne enn hvitbergknapp, som fort får rød-brune blader. men også kystbergknapp kan danne røde blader i tørkeperioder – de er en beskyttelse av fotosyntesen mot sollyset i ekstreme varmeperioder.

Bitterbergknapp (Sedum acre) skilles fra hvitbergknapp på blomstenes gule farge, og på de mange bladene hos bitterbergknapp, mens hvitbergknapp har merkbart færre blader, de er ofte mer brunaktige i fargen, og noe mindre sukkulente.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]