Kveis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kveis er larver anisakinose[1] av den parasittiske rundormen anisakis som særlig kan sees i fisk.
Kveis i fiskekjøtt

Kveis betegner oppkveilede larver av rundormer som kan sees i innvollene eller muskulaturen hos fisk. Mennesker som spiser kveis-infisert fisk kan bli syke av parasitten. Denne tilstanden kalles anisakidose.[2]

Begrepet kveis brukes om minst fire forskjellige arter av parasittiske rundormer.[2] De to som er vanligst i norske farvann, er Anisakis simplex og torskekveis[3] (Pseudoterranova decipiens[4])[5].

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kveis finnes i alle verdenshav og lever i tarmen til fisk, sjøpattedyr som seler og hval, og hos fugler som spiser fisk. Ormen kan forårsake en sykdom, anisakiasis, som har symptomer som minner om blindtarmbetennelse. I 2012 ble det for første gang oppdaget kveis i norsk oppdrettslaks.[8]

Plansje med engelsk tekst som viser livssyklusen til kveis eller anisakis, en parasittisk rundorm i fisk, og hvordan den kan smitte mennesker med sykdommen anisakiasis.

Kveis finnes som oftest i feit fisk, men den er også funnet i torsk. Mennesker som spiser rå fisk, kan også få i seg levende kveis. I et menneske vil kveis henge seg fast i magesekken eller i tarmen og på den måten forårsake sykdom. Moderne behandlingsmetoder for fisk kan være et problem med hensyn til kveis. Når fisken ises ned uten å bli renset først, vil kveis få muligheten til å flytte seg fra tarmen til fiskekjøttet. Dette gjelder spesielt makrell og sild.

Referanser[rediger | rediger kilde]