Kuzma Petrov-Vodkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drømmen, 1910

Kuzma Petrov-Vodkinvar en russisk-sovjetisk maler, grafiker, kunstteoretiker, forfatter og pedagog.

Liv og gjerning[rediger | rediger kilde]

Petrov-Vodkin ble født byen Khvalynsk (i dagens Saratov oblast), hvor faren var skomaker På 1890-tallet studerte han malerkunst og tegning i Samara, videre 1895-97 på sentralskolen for teknisk tegning i St. Petersburg. Senere flyttet han til Moskva, hvor han studerte hos Valentin Serov og særlig Konstantin KorovinMoskvas skole i maling, bildehugging og arkitektur. År 1901 fortsatte han studiet i München. og 1904 fullførte han studiene i Moskva og reiste til Paris, for å gå i privatlære. Han la også ut på studiereiser til Italia og Nord-Afrika.

Petrov-Vodkin slo gjennom med Drømmen i 1910, et bilde som den ortodokse kirken fant vel mye erotisk. I 1911 ble han medlem i Mir iskusstva. Hans mest kjente verker er Bading av en rød hest. Kunsten hans var omdiskutert mellom de fremste russiske malerne, Aleksandr Benois forsvarte den, mens Ilja Repin var avvisende.

Bading av en rød hest, 1912

I sovjet-tiden arbeidet Petrov-Vodkin mye som grafiker og dramatiker. Kunstverkene hans fra denne tiden er mørkere, ofte holdt i en stil som kan minne litt om bysantisk kunst og ikonmaling. Han skrev dessuten fortellinger og småstykker, samt teoretiske skrifter.

Fra 1918 til 1933 underviste han i det Frie Statlige Kunstpedagogiske Atelier i Petrograd (Leningrad).

I 1927 ble han diagnostisert med tuberkulose og måtte etter hvert mer eller mindre gi opp malingen. Han skrev i denne tiden tre halvt selvbiografiske bøker, som alle nådde en stor lesekrets