Iturup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iturup
Geografi
PlasseringOkhotskhavet
ØygruppeStor-Kurilrekken
Areal 3 166,64±0,01 km²[1]
Lengde 200 kilometer
Bredde 27 kilometer
Administrasjon
LandRussland
Posisjon
Kart
Iturup
45°02′00″N 147°37′00″Ø

Iturup (russisk: Итуру́п, aino: エトゥオロEtuworop-sir, japansk: 択捉島 – Etorofu-tô) er den største øya i de sørlige Kurilene. Det er den nordligste øya i de sørlige Kurilene og blir i dag kontrollert av Russland og Sakhalin oblast. Japan gjør imidlertid også krav på øya.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Iturup ligger nær sørenden av Kurilene mellom Kunasjir (19 km mot sørvest) og Urup (37 km mot nordøst). Byen Kurilsk, det administrative senteret i Kurilskij distrikt, ligger om lag midt på øyas vestkyst.

Øya har et areal på 3139 km², en lengde på 200 km og en bredde på 7 til 27 km.

Sundet mellom Iturup og Urup blir kalt Vriessundet, etter den nederlandske utforskeren Maarten Gerritsz Vries, som var den første europeeren som utforsket området.[2]

Iturup består av vulkanske massiv og fjellrygger. En rekke vulkaner går fra nordøst til sørvest og danner ryggraden på øya. Den høyeste av disse er Stokap (1634 moh) sentralt på øya. Kysten av Iturup er høy og bratt. Vegetasjonen består hovedsakelig av gran, lerke, furu og blandingsløvskog med or, lian og kurilsk bambuskratt. Fjellene er dekket av bjørk og sibirsk dvergfuru, urter eller bare bart fjell.

Historie[rediger | rediger kilde]

Japansk og et buddhistisk tempel på Iturup (før 1939)

Til å begynne med var øya bosatt av ainofolket og etter hvert kom det både en russisk bosetning (sent på 1700-tallet) og en japansk garnison her (1800), der Kurilsk i dag ligger. I 1855 ble Iturup avstått til Japan gjennom Shimoda-traktaten.

26. november 1941 la et japansk hangarskip ut frå Hitokappubukta (japansk: 単冠湾) på østsiden av Iturup for å delta i angrepet på Pearl Harbor.

I 1945 ble øya okkupert av Sovjetunionen etter at Japan hadde tapt i annen verdenskrig. De japanske innbyggerne ble drevet ut til det japanske fastlandet.[3] I 1956 ble de to landene enige om å gjenopprette diplomatiske forhold, men fredsavtalen har ennå (2009) ikke avgjort statusen til Iturup og flere andre øyer i området som Japan fortsatt gjør krav på. Iturup er dermed blant de omstridte øyene i Kurilene.

Et sovjetisk antiluftvern, Burevestnik (russisk for stormsvale), ligger på øya og har siden 1950-årene vært base for en rekke Mikoyan jagerfly. I 1968 ble Seaboard World Airlines Flight 253 avskåret over Kurilene og tvunget ned til Burevestnik med 214 amerikanske tropper som var på vei til Vietnam. En eldre flyplass, Vetrovoje, ligger øst på øya og ble hovedsakelig brukt av japanske styrker under den andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokudo Chiriin, side(r) 83, www.gsi.go.jp[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Nederlandsk utforskning Arkivert 25. mars 2008 hos Wayback Machine.
  3. ^ Takahara, "Nemuro raid survivor"