Kurilsk bobtail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kurilsk bobtail
Opprinnelse:Russlands flagg Russland
Japans flagg Japan
Anerkjennelser
FIFe:Anerkjent, 2002
WCF:Anerkjent, 1995
CFA:Anerkjent
TICA:Anerkjent
Andre katteraser
Liste over katteraser

Kurilsk bobtail er en katterase som har eksistert i isolasjon på Kurilene, en russisk øygruppe som strekker seg mellom Hokkaido i Japan og Kamtsjatkahalvøya i Sibir og markerer skillet mellom Okhotskhavet og Stillehavet. Rasen har en særpreget kort hale, som kan se ut som er liten dusk, men som varierer i lengde. Halen er unik for hver katt.

Kurilsk bobtail ble første gang utstilt i 1990. Mange utenlandske eksperter var da bekymret for at den kunne være en variant av japansk bobtail, med tyngre bygning. Japansk bobtail er imidlertid en rase skapt av mennesker, mens kurilsk bobtail har eksistert og formert seg i sitt naturlige miljø uten innblanding fra mennesker.

Genetikk og avl[rediger | rediger kilde]

Mutasjonen for kort hale er et dominant gen. Når kurilsk bobtail blir paret med en normalhalet katt får alle avkommene korte haler eller haler med knekk. Halelengde varierer fra veldig kort til nesten normal lengde med flere bøyer og sammenvokste ledd. Halelengden er stabil i oppdrett.

Kurilsk bobtail ble offisielt anerkjent av WCF i 1995 og av FIFe i 2002, i en korthåret og en langhåret variant. Rasen stilles ut i kategori 3.

Kattenes karakter gjør dem populære. I dag har kurilsk bobtail tredje eller fjerdeplass i popularitet blant rasekatter i Russland, innenfor WCF. I hele Russland er ca. 40-70 oppdretter av rasen. Det finnes også en i Tyskland, en i Litauen, en i Belgia, og en i Canada. En kastrert hannkatt har dessuten blitt importert til Sverige.

Karakter[rediger | rediger kilde]

Kurilsk bobtail er en sterk katt med et vilt uttrykk. Den er mild i gemyttet. Den er omstillingsdyktig og stoler på sine omgivelser. Rasen kan læres opp til enkle triks.