Kunstbanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunstbanken ligger på hjørnet mellom Parkgata og Grønnegata.

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter er en stiftelse eid av Bildende Kunstnere Hedmark, Norske Kunsthåndverkere Øst-Norge og Hedmark fylkeskommune. Dette samarbeidet mellom kunstnerorganisasjonene og fylkesommunen er enestående for en norsk kunstinstitusjon. Kunstbanken holder til i den gamle Norges Banks bygningen i Hamar sentrum, adresse Parkgata 21.

Kunstbanken tar sikte på å vise et mangfold av kunstneriske uttrykk, med hovedvekt på eksperimentell og nyskapende kunst. Galleriet viser både norsk og internasjonal samtidskunst, og i Kunstbutikken selges gaveartikler laget av kunstnere i Hedmark, og i resten av landet. Kunstsenterets virksomhet spenner over et vidt spekter av formidlingstiltak: galleridrift, vandreutstillinger, offentlig utsmykking, seminarer, konsulent- og informasjonstjenester og kunstbutikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Kunstbanken Hedmark Kunstsenter ble opprettet i 1996 og er en videreføring av Hedmark Kunstnersenter. Kunstnersenteret ble etablert i 1981 av kunstnerorganisasjonene i Hedmark, etter initiativ fra kunstnerne Olav Bjørgum og Kåre Nordvik. Tilholdssted var den gang første etasje i Kirkebakken nr 12.

Kunstnersenteret ble fram til 1986 drevet på dugnadsbasis av kunstnerne. Da kom alle kunstnersentrene på statsbudsjettet og pengebevilgningen ga rom for å kunne ansette en daglig leder. I 1989 fikk kunstnersenteret overta hovedbygningen på Storhamar gårdDomkirkeodden av Hamar kommune. Senteret hadde 1,7 årsverk.

I 1996 ble Hedmark Kunstnersenter nedlagt og den nye institusjonen Hedmark Kunstsenter ble stiftet med Hedmark fylkeskommune som en av stifterne. Dette samarbeidet mellom kunstnerorganisasjonene og det offentlige gjør institusjonen organisasjonsmessig unik i landssammenheng.

Sommeren 1997 flyttet virksomheten inn i den tidligere Norges Bank-bygningen. Norges Bank var tilpasset formålet gjennom et første byggetrinn hvor Finn Utengen var arkitekt. Andre byggetrinn, med blant annet nytt tilbygg, sto ferdig våren 2003. Arkitekt var Hamar-firmaet Anderssen + Fremming.

SitatHEMart byr på overraskelser: Mellom løvtrærne på Fjetre åpenbarer det seg et hus der vegger, tak og de nærmeste omgivelser er dekket av 450 løpemeter filleryer. Det er Børre Larsens hyldest til flittige husmannskoner. Kunstneren selv står inne på kjøkkenet og monterer heklede grytelapper på små bordflaggstenger. Dem fester han på veggene, fra gulv til tak, som et konkret bilde på hverdagsslitet.

Domkirkeruinen i Hamar skal få sitt vernebygg i glass. På husmannsplassen Hegsvold bygger den svenske kunstneren Peter Johansson og arkitekten Nike Karlsson "vernebygg" rundt hjemmet til den selvlærte maleren Ole Kristiansen, "Ole Kunst", som døde i 1989. Inne i huset vises en del av maleriene hans.

- Noen vil kalle dette kitsch og tro at jeg gjør narr av ham. Men da tar de feil. For meg representerer Ole de mange som har hatt kunstnerisk talent, men som ikke har fått mulighet til å utvikle det gjennom utdannelse
Sitat
– Anne Lise Stafne i Aftenposten, 15.8.1997

HEMart[rediger | rediger kilde]

Utstillingen HEMart i 1997 mottok Hedmark fylkeskommunes kulturpris det samme året. Kunstnerne benyttet fraflyttede og falleferdige husmannsplasser som ramme og tema for kunstarbeidene, og utstillingen foregikk på sju nedlagte husmannsplasser i Stange, og var kurert av Knut Wold, Wenche Kvalstad Eckhoff og Finn Aage Andersen. Andre kunstnere som deltok var Frans Jacobi, Danmark, Jacqueline Hassink, Nederland, Peter Johansson, Sverige, Toril Helene Stub, Børre Larsen, Are Vesterlid. Det ble publisert en katalog til utstillingen, med tekst av Torild Gjesvik.

HEMart inngikk i en serie store tematiske og stedsspesifikke utstillinger med lignende navn. ART prosjektene startet i 1989 med Pap Art, og fortsatte med Agro Art (1991), Bank Art (1992), Kulturlandskap Åkersvika i forbindelse med OL (1993–94), Hem Art (1997) og klART (1997).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]