Kumkvat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kumkvat
Nomenklatur
Fortunella japonica m.fl.
Populærnavn
kumkvat
Hører til
rutefamilien,
Sapindales,
Rosidae
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Kina Folkerepublikken Kinas flagg

Kumkvat[1] (også skrevet kumquat) er frukter fra små trær i slekta Fortunella i rutefamilien. Av utseende ligner den en appelsin med oval form, men i motsetning til appelsin sitter det meste av søtsmaken i skallet hos kumkvaten. Slekta Fortunella oppfattes av noen som del av sitrusslekten.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Kumkvat stammer opprinnelig fra Øst-Asia, nærmere sagt fra Kina, men dyrkes i dag i subtropiske strøk i det meste av verden. Navnet kumkvat kommer fra et kantonesisk ord som betyr "gyllen appelsin".

Frukten ble først dokumentert i Kina på 1100-tallet. I 1846 ble den innført til Europa av Robert Fortune, og ble kort tid senere også innført i Nord-Amerika.

Den lyse, ovale kumkvaten.

Kumkvat vokser på busker eller korte trær som kan bli fra 2,5 til 4,5 meter høye. Treet/busken har tette grener og kan ofte ha små torner. Det har hvite blomster og kan har som regel fra 80 til 100 frukter per tre/busk.

Kumkvat vokser svært sakte og finnes i to varianter. Den ene er rund med mørkt oransje skall, mens den andre, også kanskje mest kjente, er lysere og mer oval. Fruktkjøttet er delt i fire – fem båter og inneholder vanligvis steiner, og smaken er sursøt og ganske bitter.

Opprinnelig tilhørte kumkvat sitrusslekten, men ble i 1915 overført til slekten Fortunella.

Kumkvat i dagliglivet[rediger | rediger kilde]

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Den oransje, runde kumkvaten

Kumkvat spises vanligvis rå med skallet på. Skallet beholdes fordi det er der det meste av søtsmaken sitter. Frukten kan også syltes, marineres eller kandiseres. Den er pen og er velegnet som pynt på desserter og middagsretter.

Skiver av kumkvat kan legges i drinker, eller fryses før man kan bruke dem som isbiter.

Oppbevaring[rediger | rediger kilde]

Kumkvat har lang holdbarhetstid og oppbevares best ved 8-12 °C, men trenger ikke å oppbevares i kjøleskap.

Kumkvat er tilgjengelig hele året. Den bør være fast og ha et skinnende oransje/gult, tett skall når den kjøpes.

Næringsinnhold[rediger | rediger kilde]

Kumkvat har det samme næringsinnholdet som appelsin, blant annet C-vitamin og kalsium. Kumkvat er likevel sunnere enn appelsinen fordi skallet også spises. Og som i mange andre frukter og grønnsaker sitter mye av næringen i skallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «kumkvat». ordbøkene.no. Besøkt 11. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]