Kulturtorvet i Lindesnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kulturtorvet, Vigeland i Lindesnes. Foto: Rolf Steinar Bergli

Kulturtorvet er et kulturhus som ligger på Vigeland i Lindesnes kommune i Agder fylke. Kulturhuset ble bygget i 2009 og ligger i tilknytning til rådhuset i kommunen. Kulturtorvet har bygdemuseum, bibliotek, galleri og kafé. Fra 2020 er også innbyggertorvet avd. Vigeland plassert her.

Byggingen av Kulturtorvet startet i 2008 og ble fullført i 2009. Hele bygget kostet 55 millioner (budsj.). Åpningen ble foretatt av ordfører Ivar Lindal 13. juni.

Det var en privat gave på 25 millioner kroner til bygging av bygdemuseum og med åpning for funksjoner som bibliotek, turistkontor, internettkafé og lignende som lå til grunn for å oppføre huset. Lindesnes kommune mottok pengegaven 16. juni 2005.[1] Opprinnelig var huset planlagt ferdigstilt i 2008.[2]

Finansieringen av Kulturtorvet
Kristin Markussen invest 25 mill. kr (m.m.)
Lindesnes kommune 17 mill. kr
Vest-Agder fylkeskommune 2 mill. kr
Sparebanken Pluss (til scene ute) 1 mill. kr
(Momskompensasjon 11 mill. kr)

Kulturhuset[rediger | rediger kilde]

Kulturtorvet i Lindesnes
Kulturtorvet, Vigeland

Kulturtorvet er bygget i 3 etasjer. I kjelleren finner man det åpne museumsmagasinet som rommer museets gjenstander. Her er også et aktivitetsrom for barn, og her kan man gå inn i tårnrommet som går over tre etasjer. Kjelleren ble utvidet 2012 og disse lokalene rommer skulpturer og grafiske arbeider. Etasjen over er hovedetasjen. Her er kafé og bibliotek. I 2. etasje er det utstillingsareal (skiftende utstillinger) samt Galleri Gustav Vigeland i en sal der man også kan vise film.

Trådløst nettverk er tilgjengelig i hele bygget.

Lindesnes Bygdemuseum[rediger | rediger kilde]

Lindesnes Bygdemuseum ble opprinnelig åpnet i 1990 i Tryland-bygget i Vigeland sentrum.

Vigeland bibliotek[rediger | rediger kilde]

Vigeland bibliotek, tidligere Lindesnes bibliotek, er et av Lindesnesbibliotekene. Biblioteket lå tidligere i 2. etasje på rådhuset, men flyttet inn i Kulturtorvet i 2009. Det låner ut bøker, lydbøker, DVD-er og CD-er, og har seks datamaskiner tilgjengelig samt Xbox spillkonsoll og trådløst nettverk. Biblioteket har mulighet for å låne inn media fra andre biblioteker på forespørsel eller lånere kan låne inn fra andre bibliotek på eget initiativ, såkalt Norgeslån.

Galleri Gustav Vigeland[rediger | rediger kilde]

Galleri Gustav Vigeland består av en større samling tresnitt, deponert av Vigelandsmuseet i Oslo, samt skulpturer, gipsfigurer og foto fra kunstnerens liv. Fem byster finnes i galleriet, deriblant av Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Emanuel Vigeland. Utenfor inngangen står en byste av Tarald Louen, laget av Gustav Vigeland.

Arne Nikolai Vigelands samlinger[rediger | rediger kilde]

Sommeren 2011 ble Arne Nikolai Vigelands samlinger deponert fra Kristiansand kommune, og står nå utstilt i Kulturtorvets kjeller. Samlingen omfatter 281 skulpturer (mest i gips), en del skisser. Et av kunstnerens malerier som tidligere stod i Grefsen bedehus, er også i utstillingen. Utenfor Kulturtorvet står en rekke av Arne N. Vigelands statuer.

Kafé[rediger | rediger kilde]

Kaféen ligger i byggets første etasje.

Utsmykning[rediger | rediger kilde]

Hovedutsmykningen på endeveggen utendørs er kalt «Speilvendt» og er laget av Jorunn Sannes. Inne finnes flere kunstverk, bl.a. et stort fat av Trond Skog samt kunst av Gunnar Torvund i kafeen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata