Lindesnes Bygdemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lindesnes Bygdemuseum
Lindesnes Bygdemuseum ligger på Kulturtorvet, i rådhusveien på Vigeland i Lindesnes kommune. Bygd 2009.
StedVigeland i Lindesnes kommune
TypeKulturhistorie

Lindesnes Bygdemuseum ble etablert 24. november 1990 i lokaler i Vigeland sentrum. I 2009 ble museet flyttet til Kulturtorvet. Her er museet samlokalisert med Galleri Gustav Vigeland og Lindesnes bibliotek.

Ettersom Lindesnes kommune er en sammenslåing av tre kommuner, har samlingene en historie fra disse tre kommunene. Fra Vigmostad var det lærer Tore Bergstøl som gikk i gang med innsamling av gjenstander. I tillegg samlet han inn gamle sagn og opplysninger om tradisjoner fra Vigmostad. Fra Sør-Audnedal ble grunnlaget lagt ved at en rekke foreninger gikk sammen om en bygdeutstilling i 1949. En rekke av disse ble deretter overlatt til museet. I Spangereid gikk lærer Gustav Fladstad i gang med innsamling av gjenstandene fra denne delen av kommunen.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Samlinga inneholder en god del tekstiler fra siste halvdel av 1800-tallet, men det har også snekkerverksted, skomakerverksted og andre temasamlinger. En avdeling er viet forfatteren Asbjørn Aavik, som var misjonær i Kina. Museet har også en samling på over 10 000 gamle fotografier fra kommunen, dette er digitaliserte foto som for en stor del er lånt fra privatpersoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]