Hopp til innhold

Krona (Molde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
"Krona", Romsdalsmuseet, Molde.

Krona, også omtalt som Krona på verket, er publikums- og magasinbygg ved Romsdalsmuseet i Molde. Bygget var ferdig i 2016 og er oppført i massivt tre og har utmerket seg arkitektonisk. Arkitekt var Reiulf Ramstad Arkitketer AS i Oslo. Det er finansiert med en tredel fra Staten, resten lokalt. Arealet er tilsammen 3.500 kvadratmeter.

Formidling og lager[rediger | rediger kilde]

Bygget er administrasjonsbygg, har en stor fast kulturhistorisk utstilling, den tyske eksilkunstneren Kurt Schwitters som har tilknytning til Romsdal og Sunnmøre har et eget rom i den faste utstillingen. Ellers består den av viktige kulturhistoriske begivenheter, konfeksjonsindustrien, klesdrakter og bunader, båtbygging og båtmotorer, fjell og turisme, Moldehistorie, fiske og kystkuturen og mer. Et rom viser skiftende utstillinger. Det er også en museumskafe, et lokalhistorisk bibliotek, visningsrom og auditorium. Verkstedet For konservering og byningsrestaurering. I magasinet er tusenvis av gjenstander samlet, samt millioner av historiske fotografi. Romsdalsarkivet består av flere hundre meter lokalt kildearkiv. På inngangsdøren er Bjørnson sitatet: «Undrer meg på hvad jeg får å se, over de høye Fjelde.....», dette ble valgt med vilje, med et ønske om at det ble stilt både spørsmål og gitt gode svar[1].

"Bygata", Romsdalsmuseet, Molde. Lengst inn i enden ligger "Krona".

Om bygget[rediger | rediger kilde]

Bygget har utmerket seg arkitektonisk og ble nominert i konkurransen Årets kulturbygg i verden 2017 (European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award 2017) [2]. Gjennom tradisjonsrikt materialbruk og form ivaretas lokal historie, tradisjon og landskap. Alpelandskapet i Romsdal kan en finne igjen i takutformingen. Underetasjen er utført i betong, som gjør magasinet brannsikkert. Bygget ellers er i massivt treverk. Utvendig på både vegger og tak er det brukt royalimpregnert furu og den skal verken beises eller males. Vinduene er plassert etter aktiviteten innendørs, litt uryddig, noe som ikke var uvanlig i tidligere tider [3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Romsdalsmuseet – «Kronen på verket». Kronikk skrevet av museumsdirektør Jarle Sanden." Romsdals Budstikke 9. februar 2016
  2. ^ Heiene, Marit. "Krona på verket kan bli Årets kulturbygg i verden!" Romsdals Budstikke 9. juli 2016
  3. ^ Herskedal, Kjell. "Romsdalsmuseet". Byggeindustrien (www.bygg.no) 13. oktober 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata