Kroměříž slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kromeríž slott)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kroměříž slott
Arcibiskupský zámek Kroměříž -1.jpg
Erkebispeslottet i Kroměříž
Land TsjekkiaRediger på Wikidata
KommuneKroměříž
Historiske fakta
FormålErkebiskopens palass
EierTsjekkia
Stilretningbarokkarkitektur
Kart
Map
Kroměříž slott
49°18′00″N 17°22′38″Ø
Posisjonskart
Kroměříž slott ligger i Tsjekkia
Kroměříž slott
 
Kroměříž slott (Tsjekkia)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Kroměříž slott og parkanlegg
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
InnskrevetVed UNESCOs 22. sesjon i 1998 som det 860. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 860

Kroměříž slott (tysk: Kremsier) ligger i byen Kroměříž i Tsjekkia. Sammen med parken omkring, ble slottet i 1998 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottet ble bygget på tuftene til en gotisk borg, reist over en liten bekk som munner ut i elven Morava.[1] Stanislaus Thurzo ble i 1497 biskop av Olomouc og oppførte på begynnelsen av 1500-tallet et slott på stedet. I begynnelsen var byggestilen gotisk, men den ble etterhvert som arbeidene skred frem endret til renessansestil. Biskop Stanislaus tok slottet som sin residens og opprettet dessuten en orkidehage, kjøkkenhage og blomsterhage. Han mottok stor ros for dette arbeidet da kong Vladislav II besøkte stedet i 1509.[1]

Etter svenskenes ødeleggelser under tredveårskrigen ble slottet renovert fra 1686 av erkebiskopen av Olomuc etter utkast i senbarokkstil av Wien-arkitektene Filiberto Lucchese og Giovanni Pietro Tencalla. Parkanleggene og blomsterhagen er også oppført i denne stilen.

Etter en brann utførte Franz Hiernle fra 1752 til 1760 ombygginger til empirestil av bl.a. biblioteket og senere (1770) også den store salen.

Malerisamlingen i slottet omfatter verker av bl.a. tyske, italienske og nederlandske kunstnere fra 1400- til 1800-tallet. Blant de representerte kunstnerne er Lucas Cranach den eldre, Hans von Aachen, Jacob Bassano, Paolo Veronese, Tizian (Apollo und Marsyas), Jan Brueghel den eldre, Anthonis van Dyck og Johann Heinrich Schönfeld.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]