Vladislav II av Böhmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vladislav II av Böhmen
Denar VladislavII 2.jpg
Født1110
Böhmen
Død18. januar 1174 (juliansk)
Meerane
Gravlagt Praha
Ektefelle Gertrude of Babenberg, Duchess of Bohemia, Judith av Thüringen
Far Vladislav I av Böhmen
Mor Richeza av Berg
Søsken Svatava of Bohemia, Henry of Bohemia, Děpold I av Jamnitz
Barn
7 oppføringer
Fredrik av Böhmen, Ottokar I av Böhmen, Vladislav Jindřich av Böhmen, Adalbert III. av Böhmen, Agnes av Böhmen, Richza von Boehmen, Svatopluk Vladislavovich
Beskjeftigelse Konge

Vladislav II eller Vladislaus I av huset Přemyslid (født 1110, død 18. januar 1174) var hertug av Böhmen fra 1140, og deretter konge fra 1158. Hans kongetittel var personlig og gikk ikke i arv til hans etterfølgere.

Vladislav var sønn av Vladislav I og Richeza av Berg. Han var gift to ganger, først med Gertrud av Babenberg, deretter med Judith av Thûringen.

Fyrste[rediger | rediger kilde]

I sin ungdom utvandret han til Bayern, men etter at onkelen Sobeslav I døde i 1140 vendte han tilbake, og ble valgt til fyrste i Böhmen med støtte fra sin svoger kong Konrad III av Det tysk-romerske rike.

Hans krav på tronen ble utfordret av Sobeslavs sønn, som også het Vladislav, og Sobeslav hadde tidligere fått sønnen godkjent som arving både ved en tysk riksdag i Bamberg i 1138 og senere samme år av den tsjekkiske adelen. En ny riksdag i Bamberg bekreftet imidlertid valget av Vladislavs sønn. Vladislav lyktes å slå ned et opprør av lokale hertuger og beholde tronen ved hjelp av Konrad III, som var halvbror av hans kone Gertrud av Babenberg.

Konge[rediger | rediger kilde]

I 1147 fulgte han Konrad på Det andre korstog, men gjorde vendereis i Konstantinopel. Vladislav ble med støtte av Konrads etterfølger Fredrik Barbarossa Böhmens andre konge 11. januar 1158. Han fikk dessuten Oberlausitz i len. Han ble kronet i Milano 8. september, mens han fulgte Barbarossa på et felttog til Italia.

Abdikasjon[rediger | rediger kilde]

For å sikre at sønnen Fredrik etterfulgte han på den fortsatt ikke arvelige tronen, valgte han å abdisere, uten å ha fått böhmeske adelens eller keiserens godkjennelse på forhånd. Fredrik beholdt i første omgang tronen i mindre enn et år.

Vladislav døde i januar 1174 i Thüringen, der hans andre kone kom fra. Han ble gravlagt i domkirken i Meissen.