Vladislav II av Böhmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vladislav II av Böhmen
Denar VladislavII 2.jpg
Født1110[1]Rediger på Wikidata
BöhmenRediger på Wikidata
Død18. januar 1174Rediger på Wikidata
Meerane[1]Rediger på Wikidata
Gravlagt PrahaRediger på Wikidata
Ektefelle Gertrude of Babenberg, Duchess of Bohemia (1140–)[2], Judith av Thüringen (1153–)[2]Rediger på Wikidata
Far Vladislav I av BöhmenRediger på Wikidata
Mor Richeza av BergRediger på Wikidata
Søsken Svatava av Böhmen, Henrik av Böhmen, Děpold I av JamnitzRediger på Wikidata
Barn
9 oppføringer
Fredrik av Böhmen, Ottokar I av Böhmen, Vladislav Jindřich av Böhmen, Adalbert III. av Böhmen, Agnes av Böhmen, Richza von Boehmen, Svatopluk Vladislavovich, Svatopluk of Bohemia, Rixa of BohemiaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Konge[3]Rediger på Wikidata

Vladislav II eller Vladislaus I av huset Přemyslid (født 1110, død 18. januar 1174) var hertug av Böhmen fra 1140, og deretter konge fra 1158. Hans kongetittel var personlig og gikk ikke i arv til hans etterfølgere.

Vladislav var sønn av Vladislav I og Richeza av Berg. Han var gift to ganger, først med Gertrud av Babenberg, deretter med Judith av Thûringen.

Fyrste[rediger | rediger kilde]

I sin ungdom utvandret han til Bayern, men etter at onkelen Sobeslav I døde i 1140 vendte han tilbake, og ble valgt til fyrste i Böhmen med støtte fra sin svoger kong Konrad III av Det tysk-romerske rike.

Hans krav på tronen ble utfordret av Sobeslavs sønn, som også het Vladislav, og Sobeslav hadde tidligere fått sønnen godkjent som arving både ved en tysk riksdag i Bamberg i 1138 og senere samme år av den tsjekkiske adelen. En ny riksdag i Bamberg bekreftet imidlertid valget av Vladislavs sønn. Vladislav lyktes å slå ned et opprør av lokale hertuger og beholde tronen ved hjelp av Konrad III, som var halvbror av hans kone Gertrud av Babenberg.

Konge[rediger | rediger kilde]

I 1147 fulgte han Konrad på Det andre korstog, men gjorde vendereis i Konstantinopel. Vladislav ble med støtte av Konrads etterfølger Fredrik Barbarossa Böhmens andre konge 11. januar 1158. Han fikk dessuten Oberlausitz i len. Han ble kronet i Milano 8. september, mens han fulgte Barbarossa på et felttog til Italia.

Abdikasjon[rediger | rediger kilde]

For å sikre at sønnen Fredrik etterfulgte han på den fortsatt ikke arvelige tronen, valgte han å abdisere, uten å ha fått böhmeske adelens eller keiserens godkjennelse på forhånd. Fredrik beholdt i første omgang tronen i mindre enn et år.

Vladislav døde i januar 1174 i Thüringen, der hans andre kone kom fra. Han ble gravlagt i domkirken i Meissen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 14. aug. 2015, 136908969
  2. ^ a b p11392.htm#i113916, 7. aug. 2020
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. mar. 2015