Kristinspillet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kristinspillet (Kristinspelet) har i en årrekke blitt spilt i Nord-Sel i Gudbrandsdalen. Forestillingen bygger på Sigrid Undsets berømte trilogi om Kristin Lavransdatter. Forfatteren kjente Gudbrandsdalen og Nord-Sel godt, og la sentrale deler av verket til Nord-Sel. Forestillingen blir spilt på Jørundgard. Jørundgard, slik den nå står, er en filmkulisse som ble bygget i 1994, til innspillingen av Liv Ullmanns film Kransen. Gården ble plassert i henhold til Undsets beskrivelser, og bygget i samme stil som middelalderens hus, slik Undset skildrer dem i bøkene sine. Gården har to tun, seksten hus og stavkirke. Stavkirken som ble bygget til innspillingen av filmen, ble brent under filmopptakene, men senere bygget opp igjen.

Etter filminnspillingen ble filmkulissen kjøpt av private, og åpnet for publikum som Jørundgard middelaldersenter. Sel kommune etablerte Kristinspillet der, og i noen år ble forestillingen Kristin Lavransdatter, Kransen satt opp på Jørundgard. Forestillingen bygget på Tormod Skagestads dramatisering av første del av Undsets trilogi, og hadde musikk av Kjetil Bjerkestrand. Mye av handlingen i denne forestillingen var lagt til Nonneseter kloster i Oslo. Spelet måtte legges ned etter et par år, på grunn av dårlig økonomi.

Kristin Lavransdatter på Jørundgard[rediger | rediger kilde]

I 2010 fikk Svein Gundersen i oppdrag av Sel teaterlag å lage et nytt manus. Handlingen i forestillingen ble nå sterkt knyttet til stedet Jørundgard, og viser oss en sterk og handlekraftig Kristin. Forestillingen bygget på alle tre bind i Undsets trilogi, og fulgte hele Kristins livsløp fra barndom til død. Tre kristinskikkelser: Kristin som liten jente, Kristin som moden kvinne, og som den eldre, reflekterende. Dette manuset ble brukt i Kristinspillet i årene fra 2011 til 2019. Sel teaterlag fikk Sel kommunes kulturpris for arbeidet med denne forestillingen i 2012.

Skuespillere i Kristin Lavransdatter på Jørundgard[rediger | rediger kilde]

Hovedrollen som den modne Kristin har blitt spilt av bl.a Gunhild Sundli, Line Verndal, Rebecca Nystabakk.

Rollen som den eldre Kristin er blitt spilt av Kristin Anita Johnsen, Anne Marie Ottersen, Birgitte Victoria Svendsen, Marit Østbye

Rollen som Erlend er blitt spilt av bl.a Terje Skonseng Naudeer, Henrik Høie, Per Kjerstad, Morten Svartveit

Rollen som Lavrans er blitt tolket av Vidar Olaussen og Viggo Didriksen. Rollen som Simon Darre har vært tolket av Endre Skjåk.


Regissører, musikk, koreografer for Kristin Lavransdatter på Jørundgard[rediger | rediger kilde]

Regissører: Svein Gundersen (2011–2015), Juliane Morken (2016), Birgitte Victoria Svendsen (2017–2019)

Forestillingen har hatt forskjellige koreografer og musikere. Fight-koreograf har vært Hilde Veronica Östensson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Video[rediger | rediger kilde]