Kristiansand Gladiators

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristiansand Gladiators
Nettsidehttp://www.gladiators.no
Idrettsgren(er)Amerikansk fotball
ForbundNorges Amerikanske Idretters Forbund
Liga1 Divisjon
LandNorge
Administrasjon
Head CoachBradley · Mike Garza

Gladiators Amerikansk Fotballklubb er en amerikansk fotballklubb for Kristiansand og omegn, stiftet i januar 1993, under navnet «Otra Raiders Amerikanske Fotballklubb».

Historie[rediger | rediger kilde]

1992[rediger | rediger kilde]

Olav Klepp tok det første initiativ til å starte en amerikansk fotballklubb i Kristiansand. Han var tidligere spiller i IK Start og hadde også landskamper for Norge. På treningsleirer i Florida hadde han vært på flere NFL-kamper og ble begeistret for sporten. Klepp var medeier i utestedet Markens Brød og Cirkus. Han allierte seg med dørvaktene og holdt et infomøte. På møtet ble det klart at ingen hadde tilstrekkelig kunnskap om sporten til å kunne være trener og prosjektet rant etterhvert ut i sanden.

1993 - 1999[rediger | rediger kilde]

Geir Stølan hadde erfaring både som spiller og trener. I februar 1993 samlet han ivrige nybegynnere for å bli kjent med amerikansk fotball. Han forsvant imidlertid raskt og Allan Wetrhus fortsatte arbeidet med å få klubben igang. Han fikk hjelp de første årene av Thore Fossheim, Kåre Andersen, Arne VIlhelm Tellefsen, Roar Skripeland samt brødreparene Danny & Johnny Premak og Tore & Atle Lund.

Otra Raiders ble medlem av Norges Amerikansk Fotball Forbund (Noaff) tidlig på våren 1993, og spilte sin første kamp i mai samme år, på Idda stadion. Otra sitt aller første spill endte i en touchdown til en 6-0 ledelse. Dette ble lagets eneste scoring denne dagen, da motstander, Fredrikstad Eagles, var altfor rutinerte og sterke, og vant til slutt 66-6.

Klubbens første seier kom på høsten samme året, da nystartede Arendal Wildcats ble beseiret i en treningskamp på Saltrød stadion. Wildcats viste seg raskt å bli det førende laget i Agder, og i årene som kom, var Wildcats uovervinnelige.

I 1994 spilte Otra Raiders jevne kamper mot Kolbotn Kodiaks, Nidaros Domers og Larvik Lions. Amerikanske Rock Vinci fra Rochester USA, hadde tatt over som trener, og klubben ble merkbart bedre sportslig. Økonomisk slet klubben.

Etter en dårlig sesong både sportslig og ikke minst økonomisk i 1995, tok Raiders i 1996 et nødvendig friår for å re-gruppere som lag, samt skaffe de nødvendige finanser for videre drift.

Juniorlaget blir startet av Håkon Jørgensen i februar 1996 og hadde i startåret i overkant av 30 aktive spillere.

Otras seniorlag var tilbake i 1997 med nytt lag og en solid økonomi. Marc Gazaille, en tidligere college-spiller fra New England kom inn som trener og gjorde store forandringer med laget til det positive.

Sommeren 1998 forlot Marc Gazaille klubben og aktivitetene rundt seniorlaget ble avviklet. Samme høst innledet juniorlaget et samarbeid med Sandes Oilers sin junioravdeling. Dette laget vinner NM for U-19 i 1998.

Juniorlaget spilte kamper i både 1999 og 2000-sesongene med gode resultater. Laget holdt mellom 20 og 30 aktive medlemmer og dannet et springbrett for ny start for seniorlaget som fant sted i 2000.

2000 - 2004[rediger | rediger kilde]

Allan Wetrhus, Thore Fossheim og Roar Skripeland organiserte et nytt lag i 2000 under navnet «Kristiansand Gladiators», og arrangerte try-out på Gimlebanen. Mange nye og gamle spillere møtte opp, også fra Arendal Wildcats.

Gladiators VS. Trolls

Quarterback Tyson Wismer ankommer Kristiansand fra Portland, Oregon. Wismer blir historisk som klubbens aller første importspiller.

I 2001 og 2002-sesongen ble Gladiators nødt til å spille i første divisjon grunnet få lag i Norge. Dette var noe klubben ikke hadde økonomi til.

I 2002 spilte Kay Jørgensen, Egil Skripeland, Raymond Bechen og Allan Wetrhus landskamp i Nordisk mesterskap. Roar Skripeland er med som spesialtrener.

Gladiators trakk laget sitt fra Noaff-serien midt i 2003-sesongen. Laget havnet i en lang feide med forbundet, og bestemte seg for å gjøre en av to ting. Det ene forslaget er å legge ned helt, mens det andre går på å få igang en form for Sørlandsliga, der man spiller mot hverandre under enklere forutsetninger. Allan Wetrhus, Shannon Currie og Jørgen Johansen sto bak realiseringen. Jørgen Johansen startet et U-19 lag. Juniorlaget deltok i Noaff-serien for U-19, og i sin aller første sesong så kom laget til semifinalen.

Sørlandets football liga (SFL) ble startet i 2004. Ganddal Giants (tidligere Sandnes) og Otra Raiders møttes. Også Arendal Wildcats, Arendal Panthers samt Søgne Stallions var med i debuten. Giants vant finalen over Arendal Wildcats. U-19 laget kom til finalen i Norgesmesterskapet, og tapte for Hamar Ruins.

2005 - 2009[rediger | rediger kilde]

Stavanger Eagles var et nytt lag i SFL. Ganddal ble det sterkeste laget dette året. U-19 laget ble slått ut i semifinalen mot Oslo Vikings. Gjøran Thomassen begynte trening med det nystartede U-16 laget.

I 2006 gikk SFL mot slutten grunnet interne stridigheter lagene imellom. Gladiators og Wildcats-guttene var klare for å igjen satse i Noaff-systemet for senior. Jørgen Johansen og Shannon Currie gjorde igjen en kjempeinnsats på U-19 nivået, og endelig ble det seier. Gladiators vant finalen over erkefienden Hamar Ruins. U-16 laget så dagens lys i ligasammenheng. Trener er Gjøran Thomassen. Sesongen ble imidlertid forkortet da administrative dommerproblemer førte til diskvalifisering av Gladiators U-16.

Høsten ble brukt til å kjøre inn et seniorlag med tanke på comeback sesongen 2007. Jørgen og Shannon ble trenere, og fikk med seg det beste fra Arendal og Kristiansand. Også Stavanger er representert, med Thor Campe og Erik Johnsen.

Gladiators stilte til seriestart i 2007 med U-16, U-19 og seniorlag. Trenere for året var Currie/Johansen på senior samt U-19, og Thomassen og Long Hoang på U-16. Sesongen startet lovende da henholdsvis U-16 og senior vant 24-0 og 23-0 over Hamar Ruins. Resten av sesongen ble det kun ett tap i sesongen mot Nidaros Domers, samme lag blir slått i NM-finalen for 2. divisjon 7-0 på Jordal og Gladiators tok hjem sitt første mesterskap på seniornivå.

Eidsvoll 1814s vs Kristiansand Gladiators 6 juni 2009 Foto Harry Wad

2008-sesongen startet med 77-0 seier over Åsane for det relativt nykomponerte U-16 laget. De fortsatte resten av sesongen i samme stil, men ble slått ut til slutt i sluttspillet. På seniorlaget trakk Shannon Currie seg tilbake og ble erstattet av Håkon Jørgensen som forsvarstrener, mens Jørgen Johansen forsatte som hovedtrener. Laget begynner sesongen med en gjentagelse av fjorårets finale og vant 14-12 over Nidaros Domers. Resten av sesongen gikk overraskende bra, med blant annet en dobbel seier over Vålerenga Trolls, men i sluttspillet glapp det for laget. Gladiators ledet 12-0 over Nidaros Domers, men et iherdig Domers lag kombinert med et tabbepreget Gladiators, endte med seier 14-12 til Domers. Selv om Gladiators ikke kom til topps denne sesongen, slapp forsvaret inn færrest poeng av alle lag (34 totalt). Trener Jørgen Benestad Johansen førte sitt U-19 lag til en ubeseiret sesong, som krones med NM-gull på den nye hjemmebanen Karuss Colosseum.

U-14 laget ble offisielt satt i gang høsten 2008. Jonas Lie er primus motor for laget.

En lang rekke tilfeldigheter som startet med at Spareskillingsbanken i Kristiansand ulovlig benyttet OL-vinner Andreas Thorkildsen i en reklame, noe som førte til at en erstatning pålydende kr 200 000,- gikk til et veldedig formål. Andreas Thorkildsen bestemte seg for å donere pengene til en ny bane for Kristiansand Gladiators. Våren 2008 sto nye Karuss Colosseum ferdig, komplett med oppmerking og de karakteristiske målstengene. Thorkildsen er klubbens foreløpig eneste æresmedlem.

2009 sesongen var Gladiators tilbake i 1. divisjon. Trenerteamet besto av Jørgen Benestad Johansen som hovedtrener, samt nederlandske Michael Sneijder og amerikanske Brett Toft som assistenter. Sneijder, med nesten 20 års erfaring fra det europeiske storlaget Amsterdam Crusaders, var ansvarlig for angrepet, mens Coach Toft brukte sin erfaring som high school-trener i forsvar. Sesongen ble gjennomført med 5 tap og 2 seire. Gladiators kom til sluttspillet på bekostning av Vålerenga Trolls, men røk ut i semifinalen mot et overlegent Eidsvoll 1814`s.

Sommeren 2009 arrangerer forøvrig Gladiators Nordisk mesterskap for U-19. Deltakende nasjoner som ankommer til Karuss Colosseum er i tillegg til Norge, også Sverige, Finland og Danmark. Sverige er suverene og blir nordiske mestere. Norge forøvrig med flere spillere fra Kristiansand, havner sist etter å ha tapt alle sine kamper.

Kristiansand Gladiators høster mange lovord for gjennomføringen av turneringen. Klubben er i ferd med å gjøre seg bemerket som en solid bidragsyter til sportsfloraen på Sørlandet, og spesielt innen idrett for yngre alderstrinn

2010 -[rediger | rediger kilde]

Åsmund Skomedal scorer touchdown i åpningskampen for senior 2010

Etter å ha gått på en større økonomisk smell i forbindelse med Quart festivalens bebudede konkurs høsten 2009, ble seniorlaget nødt til å trekke seg fra 1. divisjon for sesongen 2010. Trenerteamet fra 2009 trakk seg også. Dette gjør at Gladiators fikk spillende trenere i to av klubbens mest meritterte spillere, Allan Wetrhus & Håkon Jørgensen. Veteranene Gjøran Thomassen, Chris Hemtun, Eirik Brunvatne og Long Hoang fikk også trenerroller i seniorlaget.

U-16 laget stilte ikke i serien i 2010 grunnet den vanskelige økonomiske situasjonen. Laget ble ledet av Gjøran Thomassen. U-19 laget deltok i serien som planlagt, og startet sesongforberedelser i mars. U-19 laget klarer ikke å kvalifisere seg til sluttspill Trener var Jørgen Benestad-Johansen samt assistenter Long Hoang og Kay Daniel Stokke Tobiassen.

U-14 laget debuterer i seriespill og blir ledet av Jonas Lie. U-14 blir nummer 3 i sin debutsesong i serien

Seniorlaget ble 26. juni seriemester for 2. divisjon, etter å ha slått Stavanger laget Afc Show med 26-18 i seriefinalen på Jordal i Oslo. Laget gikk igjennom sesongen med kun ett tap, og en poengforskjell på 185 – 88. Dette var forøvrig lagets aller første seriemesterskap på seniornivå

2011 -[rediger | rediger kilde]

Seniorlaget stiller igjen i 2 divisjon, og nytt for året er at klubben stiller med en heltidsansatt trener. Amerikanske Daniel Levy med erfaring fra College fotball og TCU blir tidenes første lønnede trener i klubben. Bortsett fra ny trener, så stiller Gladiators senior med et ganske uerfarnt lag. Fjorårets MVP, Andreas Jørgensen er forsvunnet til studier i utlandet, samt at bærebjelker som Åsmund Skomedal og Eirik "farmer" Brunvatne også er ute grunnet skolegang. Totalt så mangler Gladiators 10 førstelags spillere fra fjoråret. Jonas Lie legger også opp før sesongen. Laget må stole på veteraner som Levan Abramishvili, Allan Wetrhus, Gjøran Thomassen. Long Hoang og Chris Heimtun.

Coach Levy får umiddelbart sving på laget, og i først seriekamp så slår man sågar serieutfordrer Afc Show med 28-12. Stemningen blir ikke dårligere da man uken etter setter klubbrekord med hele 106-6 seier borte mot Tønsberg Raiders. Dog så holder det ikke helt inn, og laget har en sviktende formkurve som blant annet innbefatter to tap mot nevnte Afc Show. Stavanger laget blir dermed fortjent seriemestere, mens Gladiators havner som nummer 2. U-16 laget er tibake etter 1 års pause. Laget ledes av Gjøran Thomassen, som etter flere års pause fra trenergjerningen, igjen ser seg motivert for å bidra. Det sylferske u-16 laget vinner serien uten å tape en eneste kamp. Dog så er skuffelsen totalt da man ryker ut i semifinalen av årets NM, med tap 0-6 for Lillestrøm Starfighters

2012 -[rediger | rediger kilde]

Seniorlaget er tilbake i den øverste divisjonen, og hovedtrener Daniel Levy returnerer fra USA. På flyttelasset fra statene har Levy med seg 3 amerikanske importspillere i Alexander Durazo, Cody Smith og DeShawn Wilkins. Senere ankommer også Jamaicanske Damian Scott, Serbiske Nikola Jovanovic, samt Polakkene Bartosz Kaleitja og Lukasz Kadsiolka.

Rekrutteringen har nådd en ny "all-time high" og seniorstallen teller 40 spillere. En turnering i Århus, Danmark, gir bud om at laget har noe å fare med, selv om få eller noen levner det tidligere 2.-divisjonslaget noen større sjanse.

Gladiators taper imidlertid årets første seriekamp, hjemme mot Nidaros Domers, med sifrene 17-12. Skuffelsen er enorm, men uken etterpå er laget tilbake på vinnersporet da Stavanger laget afc Show beseires med 21-14. Norges suverent beste lag, Oslo Vikings, står for tur i neste kamp, men et heroisk forsvarende Gladiators lag, kan ikke forhindre et 18-0 tap. Etter denne kampen er oppskriften like enkel som den er vanskelig. Alle de 3 neste seriekampene må vinnes, hvis Gladiatorene skal ha noen sjanse til å nå sluttspill. De neste ukene beseires henholdsvis Vålerenga Trolls, Eidsvoll 1814`s og Bergen Storm. Kristiansand ender som nummer 2 på tabellen bak suverene Oslo Vikings, og drar til sluttspillet som det nest beste laget i serien. I sluttspillet beseires Stavanger laget, AFC Show med 7-0, og laget booker en historisk første tur til NM-finalen. I finalen blir suverene Oslo Vikings for sterke, og Gladiators må ta til takke med NM-sølv.

2013 -[rediger | rediger kilde]

Seniorlaget under ledelse av ny hovedtrener, Richard Bonds, tar seg igjen til NM-finalen, men også denne gangen ender det med tap for suverene Eidsvoll 1814`s. De Canadiske importspillerne, Justin Richard, Dimitar Sevdin og Bryan Dunjko er toneangivende, sammen med den returnernede importspilleren fra i fjor, Alexander Durazo. Interne stridigheter fører til at Gladiators terminerer kontrakten til Richard Bonds, og jakten på en ny hovedtrener har fullt fokus for 2014 sesongen

U-19 laget ledes av Alexander Durazo, og de oppnår en fin andreplass på tabellen. U-17 laget ledes av Are Skjellbakken og Hege Indresand. Det urutinerte laget får seg en stor opptur da de vinner sesongens siste kamp mot Tønsberg

2014 -[rediger | rediger kilde]

Ny hovedtrener er på plass. 64-årige Brad Smith med nærmere 40 års erfaring fra Chadron State College, ankommer Kristiansand. Han ansetter Mike Garza til å være ansvarlig for forsvaret, og Canadierne Justin Richard og Dimitar Sevdin returnerer. I tillegg så får Kristiasand tilbake en gammel helt fra 2012 sesongen, Cody Smith. Alexander Durazo er også involvert som trener.

Nye importspillere av året er finske Lasse-Matti Nieminen og Amerikanske Marcial Williamson. Veteranene Chris Heimtun, Knut Børstad og Allan Wetrhus returnerer for en aller siste sesong.

Hege Indresand starter opp Norges første damelag i regi av Gladiators

12. juli spiller Gladiators sin 3dje NM-finale på rad. Denne gang mot Eidsvoll 1814`s. Gladiators overrasker storfarvoritten fra grunnlovbsbygda, og vinner endelig sin første NM tittel.

En høydramatisk kamp på finalearenaen Jordal i Oslo, ender med sifrene 24-21 i favør Kristiansandslaget. Marcial Williamson (2), Bartosz Kaleita og Mike Garza scorer for Kristiansanderne. Den siste scoringen til Gladiators (Williamson) kommer med 8 sekunder igjen av klokken.

Seieren markerer et historisk øyeblikk, ikke bare for Gladiators, men også for sporten, da det er første gang på 28 år at NM trofeet blir tatt ut av Oslo/Eidsvoll området.

Gladiators Canadiske Quarterback, Dimitar Sevdin, blir forøvrig kåret til kampens beste spiller. Tony Flaen blir kåret til beste norske spiller

U-17 laget ledes av Are Skjellbakken, og det unge og relativt uerfarne laget havner midt på tabellen

Meritter[rediger | rediger kilde]

Senior
  • Cupmesterskap (2007)
  • Tapende semifinalist NM (2009)
  • Sølv 2. divisjon (2007, 2008)
  • Bronse 2. divisjon (1994, 1997, 2000, 2001, 2002)
  • Seriemester 2 divisjon (2010)
  • Sølv 2 divisjon (2011)
  • Sølv 1 divisjon, tapende NM Finalist (2012)
  • Sølv 1 divisjon, tapende NM Finalist (2013)
  • Gull 1 divisjon, NM Vinner (2014)
U-19
  • NM-gull (2006 og 2008)
  • Bronse 1. divisjon (2008, 2009)
  • Tapende NM finalist (2004)
  • NM-gull i samarbeid med Sandnes Oilers (1998)
U-17
  • Seriemester 1. divisjon (2007)
  • Bronse 1. divisjon (2008)
  • Tapende semi finalist NM (2008)
  • Seriemester 1 divisjon (2011)
U-14
  • Bronse i seriespill (2010)

Etablerte spillere[rediger | rediger kilde]

  • Allan Wetrhus Tight End / center / defensive end, 1993 – 2014
  • Kåre Andersen Linebacker, 1993-1997, 2004-2008
  • Thore Fossheim Quarterback / defensive back, 1993-2001
  • Egil Skripeland Linebacker / Tight End, 1994 – 2002
  • Håkon Jørgensen Linebacker, 1993 – 2010
  • Andreas Jørgensen Quarterback, 1993- 2004
  • Gjøran Thomassen Quarterback / wide receiver, 2002 – idag
  • Jørgen Benestad Johansen Tight End, 2000 – 2006
  • Jonas Lie Defensiv Tackle, 2000 – 2010
  • Tommy Jensen Offensiv / Defensiv linje, 1997 – 2003
  • Arne Vilhelm Tellefsen Center / Defensiv linje, 1993-1994, 2000-2006
  • Roar Skripeland Defensiv back, 1994 – 2005
  • Kay C Jørgensen Offensiv linje, 2001 – 2005
  • Hans Richard Bentsen Offensiv/Defensive Linje / Running Back, 2001 – 2007
  • Esben Warhuus Running back, 2003 – 2007
  • Peter Mortensen Wide receiver / Defensiv linje, 2006 – 2007
  • Bjørn Ivar Sigbjørnsen Quarterback / Runningback, 2002 – 2004
  • Tyson Wismer Quarterback, 2002
  • Hans Petter Henriksen Linebacker, 1997 – 2008
  • Erik Eriksen Defensiv tackle / Running back, 1999 – 2004
  • Christoffer Hæstad Linebacker / running back / center , 1997 – 2001, 2010
  • Raymond Bechen Wide receiver / Defensiv linje, 2000 – 2005, 2007
  • Danny Premak Linebacker / Running back, 1993 – 1994
  • Johnny Premak Quarterback, 1993 – 1994
  • Tony Drozdjek Running back, 1994 – 1996
  • Levan Abramishvili Running back, 2005 – i dag
  • Long Hoang Defensiv back / Quarterback, 2003 – 2014
  • Chris Heimtun Quarterback/Defensive back, 2007 – 2014
  • Knut A Børstad Defensive End / Tight End, 2006-2007 & 2014
  • Eirik Håverstad Defensive back, 2006 – i dag
  • Kay Daniel Stokke Tobiassen Linebacker, 2006– i dag
  • Sven von der Lippe Defensive tackle, 2010 – i dag
  • Tony Flaen Tight End / Defensive End, 2006– i dag

Spillere med landskamper[rediger | rediger kilde]

Noaff A-landslag
  • Raymond Bechen
  • Allan Wetrhus
  • Kay C Jørgensen
  • Knut Arne Børstad
  • Egil Skripeland
  • Kåre Ormestad
  • Preben Johannessen
Noaff U-19 landslag
  • Tony Flaen
  • Daniel Thomassen
  • Kay Daniel Stokke Tobiassen
  • Sigurd Lian
  • Gjøran Knutsen
  • Andreas Haraldstad
  • Åsmund Skomedal
  • Andreas Eide
  • Hans Richard Bentsen
  • Christoffer Henriksen
  • Tor Campe
  • Long Hoang
  • Are Harmens Skjellbakken
  • Håkon Jørgensen
  • Andreas Jørgensen
  • Hans Petter Henriksen
  • Christoffer Hæstad
  • Preben B Johannessen
  • Alf Olav Sandvik
  • Christian G Osorio
  • Thomas Stephens
  • Eirik Brunvatne
  • Niklas Buer

Trenere[rediger | rediger kilde]

  • Allan Wetrhus, Raiders senior (1993–1994), Gladiators senior (2002-2003, 2010)
  • Thore Fossheim, Raiders senior (1995–1996), Gladiators senior (2000–2001)
  • Esben Warhuus, Gladiators senior (2002–2003)
  • Shannon Currie, Gladiators senior (2006–2007), U-19 (2004–2008)
  • Håkon Jørgensen, Raiders U-19 (1996–2000), Gladiators senior (2000-2001, 2007-2008, 2010)
  • Marc Gazaille, Raiders senior (1997–1998)
  • Rock Christopher Vinci, Raiders senior (1994–1995)
  • Jørgen Benestad Johansen, Gladiators senior (2004–2009) U-19 (2004-2010)
  • Gjøran Thomassen, U-16 (2005-2008, 2010- )
  • Atle Aasen, U-16 (2009)
  • Long Hoang, U-16 (2007- ) U-13 (2008–2010)
  • Jonas Lie, U-14 (2008 – 2010)
  • Michael Sneijder, Gladiators senior (2008–2009), U-19 (2008)
  • Brett Toft, Gladiators senior (2008–2009)
  • Daniel Levy, Gladiators U-16 (2011) senior (2011–2012)
  • Deshawn Wilkins, Gladiators senior (2012)
  • Cody Smith, Gladiators senior (2012)
  • Damian Scott, Gladiators senior (2012)
  • Alexander Durazo, Gladiators senior (2012-2014), Gladiators u-19 (2012-2014)
  • Richard Bonds, Gladiators senior (2013)
  • Hege Indresand, Gladiators U-17 (2013) Damelag (2014-)
  • Are Skjellbakken, Gladiators U-17 (2013-14)
  • Mike Garza, Gladiators senior (2014)
  • Bradley Smith, Gladiators senior (2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]