Kristen Nygaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kristen Nygaard
Grava til Kristen Nygaard på Vestre gravlund i Oslo

Kristen Nygaard (født 27. august 1926, død 10. august 2002) var en norsk professor i informatikk, programmerer og politiker. Nygaard ble cand. real. med hovedfag i matematikk ved Universitetet i Oslo i 1956. Sammen med Ole-Johan Dahl fant han opp programmeringsspråket Simula1960-tallet.[1]

Simula var det første såkalte objektorienterte programmeringsspråk. Etter hvert skulle det således vise seg å få varig innvirkning, ikke bare på faget programmering generelt, men også i den konkrete forstand at flere av de viktige, nyere programmeringsspråkene (som Ada og Java) i stor grad faktisk bygger på de samme ideene og mekanismene som ble introdusert i Simula.

Nygaard hadde stor betydning for oppbygning av et radikalt[klargjør] og kritisk[bør utdypes] forskningsmiljø i systemutvikling i Norden.

Politisk virksomhet[rediger | rediger kilde]

Nygaard var en framstående motstander av norsk medlemskap i EU. Han var leder for Nei til EU, med forløperen Opplysningsutvalget om Norge og EF, fra 1988 til 1995. Han hadde vært medlem av både Venstre og Arbeiderpartiet, men var ikke medlem av noe parti da han døde.

Heder[rediger | rediger kilde]

I 1998 mottok han Rosingakademiets hederspris sammen med Ole-Johan Dahl. I 2001 ble de to også tildelt den prestisjetunge Turing-prisen fra Association for Computing Machinery (ACM). Turing-prisen blir ofte uformelt betegnet som informatikkfagets Nobel-pris. Året etter, i 2002, fikk de to også John von Neumann-medaljen.

Nygaard var æresdoktor ved en rekke utenlandske universiteter, og var kommandør av St. Olavs Orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IEEE: John von Neumann Medal recipients

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]