Krigskorset (Tsjekkoslovakia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det tsjekkoslovakiske krigskorset, fra første verdenskrig
Det tsjekkoslovakiske krigskorset, fra andre verdenskrig

Krigskorset (tsjekkisk: Československý válečný kříž) var en militær dekorasjon i det forhenværende Tsjekkoslovakia. Medaljen ble utdelt både under første og andre verdenskrig.

Det er to versjoner av medaljen, vanligvis omtalt som Det tsjekkoslovakiske krigskorset 1918 og Det tsjekkoslovakiske krigskorset 1939-1945.

Det tsjekkoslovakiske krigskorset 1918[rediger | rediger kilde]

Den første utgaven av Det tsjekkoslovakiske krigskorset ble innstiftet 7. november 1918 av den tsjekkiske interimsregjeringen i Paris. Utmerkelsen ble tildelt tsjekkiske avdelinger som hadde utmerket seg i kamp og enkeltpersoner som hadde utvist personlig mot i møte med fienden. Utmerkelsen ble også tildelt utlendinger, først og fremst tyskere og østerrikere, som deltok på tsjekkoslovakisk side. Det tsjekkoslovakiske krigskorset ble også tildelt sivile som bidro til Tsjekkoslovakias frigjøring. Tildelings skjedde ved krigsministeriet.

Det tsjekkoslovakiske krigskorset av 1918 er utformet som fire sammenhengende medaljonger. Medaljongene bære heraldiske motiver for landskapene som til sammen utgjorde det nye, selvstendige Tsjekkoslovakia. Baksiden hadde lindeblad og bosktavene «ČS» i midten. Medaljen var opphengt i et rødt bånd med smale hvite striper. Den franske skulptøren Antoine Bourdelle sto for utformingen av medaljen.

Det tsjekkoslovakiske krigskorset 1939–1945[rediger | rediger kilde]

Den andre utgaven av Det tsjekkoslovakiske krigskorset ble innstiftet av Tsjekkoslovakias regjering 20. desember 1940. Medaljen belønnet innsats for Tsjekkoslovakias forsvar mot okkupasjonsmakten, både innenfor og utenfor landet. Medaljen kunne også tildeles allierte. Medaljen ble tildelt av presidenten, forsvarsministeren eller forsvarssjefen etter bemyndigelse fra presidenten.

Det tsjekkoslovakiske krigskorset 1939–1945 var utført i bronse. Det var utformet som et kors med utvidete korsender. I midten av korset var Tsjekkoslovakias riksvåpen plassert. Bak korset befant det seg korslagte sverd. Baksiden var prydet av våpenmerket for Böhmen, plassert i midten, og våpenmerkene for Slovakia, Mähren, Schlesien og Karpato-Ukraina plassert på korsarmene. Dersom samme person gjorde seg fortjent til medaljen flere ganger, ble dette markert ved en gren av lindeblad på båndet. Båndet besto av striper i rødt, hvitt og blått striper, fargene fra Tsjekkoslovakias flagg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John D. Clarke: Gallantry Medals and Decorations of the World, Barnsley: Leo Cooper, 2001, s. 44–45.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]