Krig!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krig!
Forfatter(e)Knut Nærum
SjangerRoman; Satire
Utgitt2003
ForlagCappelen forlag
Sider367
ISBN 82-02-23124-8

Krig! er Knut Nærums andre roman. Den tar for seg hva som ville kunne skje om Norge angrep et alliert land, eksempelvis et medlem av NATO, og hvordan det politiske maktspillet under en slik konflikt ville foregå. Et nederlandsk filmteam har hatt planer om å lage en film basert på romanen.[trenger referanse]

Handling[rediger | rediger kilde]

Under EM på skøyter i 2005 faller Norges gullhåp og drar med seg sin nederlandske rival i fallet. Dette liker nederlenderne dårlig og responderer med å legge fram en påstand om at Johann Olav Koss brukte dop under OLLillehammer i 1994. Dette faller ikke i smak hos nordmennene, som føler at nasjonens ære er krenket. Stemningen mellom Norge og Nederland blir mer og mer spent, helt til USA som støtter Norge, angriper Nederland og sprenger dikene deres slik at de oversvømmes.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Krig! kan tolkes som en allegori på Vestens krig mot terror, vår tids øst-vest konflikt. Men romanen tar også opp viktige samfunnsspørsmål, eksempelvis hva som får en nasjon til å erklære krig mot en annen, og hvordan den nasjonale ledere og politikere vil oppføre seg under en slik konflikt.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen utgitt første gang i 2003Cappelen forlag.

Illustrerte utgaver[rediger | rediger kilde]