Luisenstadtkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse over Louisenstadtkanalen. Den tidligere Berlinmuren markert med rød strek.

Luisenstadtkanalen (tysk: Luisenstädtische Kanal) er en tidligere kanal i den historiske bydelen Louisenstadt i Berlin. Kanalen som ble åpnet i 1852, var en forbindelse mellom Spree og Landwehrkanal (Urbanhafen). Idag forbinder den ortsteilene Kreuzberg og Mitte. I 1926 ble kanalen delvis fylt igjen og omgjort til park. Oppføringen av Berlinmuren i 1962 medførte at grensen mellom Øst- og Vest-Berlin løp langs den nordlige del av kanalen. Luisenstadtkanalen ble delvis ødelagt under den andre verdenskrigen, men er etter 1991 delvis rekonstruert. Den er oppkalt etter Louise av Mecklenburg-Strelitz.

Luisenstadkanalen ble tegnet av Peter Joseph Lenné basert på planer av Johann Carl Ludwig Schmid og bygget mellom 1848 og 1852. Kanalen var en del av Berlins vannveier og skulle også drenere landområdene omkring. Ved konstruksjone ble det også vektlagt estetiske hensyn, bl.a. med tanke på å utvikle bydelen. Kanalen er derfor meget dekorativt anlagt og langs bredden er det oppført bygårder i nyklassisistisk stil.

Kanalen fikk liten betydning som vannvei og i 1926 ble den fylt igjen. Daværende bygartner i Berlin Erwin Barth, gjorde bl.a. det kunstgrep ikke å fylle kanalen til gatenivå, men kun til det opprinnelige nivå av vannspeilet. Murene langs bredden ble beholdt og forøvrig ble hele kanalstrekningen parkmessig anlagt med ulike temaer.

Sankt Michael kirken ligger ved Engelbecken.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]