Manicouagansjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Manicouagansjøen

Manicouagansjøen eller Manicouaganreservoaret (fransk: Réservoir Manicouagan eller Lac Manicouagan; engelsk: Manicouagan Reservoir eller Lake Manicouagan) er en annulær/sirkelformet innsjø i det sentrale Québec i Canada. Innsjøen dekker et areal på 1 942 km². Østbredden er tilgjengelig via Route 389.

Øya i sentrum av innsjøen, som tar opp det meste av sjøens areal, er kjent som Rene-Levasseur-øya. Det høyeste punktet på øya er Mont Babel. Selve sjøen er bare en smal sirkelformet stripe vann rundt den avrundete øya i midten, noe som gjør at den er blitt kalt «Québecs øye».

Innsjøen og øya kan tydelig sees fra verdensrommet. I 2007 ble Manicouagansjøen nominert til CBCs konkurranse Seven Wonders of Canada av astronaut Marc Garneau.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Manicouagansjøen er et gammelt nedslagskrater som ble dannet da en asteroide traff jorden for ca. 214 millioner år siden, midt i trias. Asteroiden hadde en diameter på 5 km. Krateret var opprinnelig 100 km bredt, men sedimentering og erosjon har siden redusert den synlige diameteren til ca. 72 km. Det er det femte største asteroidedannede krateret på jorden.