Kraby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flere betydninger: Pål Kraby er en norsk advokat.
Kraby
Kraby stasjon
LandNorges flagg Norge
Kart
Kraby
60°40′37″N 10°51′16″Ø

Kraby er en matrikkelgard (gnr. 173) og ei grend i Østre Toten kommune i Innlandet. Stedet ligger ca. 2 kilometer øst for Lena ved fylkesvei 33. Grendenavnet er etter de to Kraby-gardene (bnr. 1 og 6).

Krabygårdene ligger på hver sin side av Krabyskogvegen.

Kraby ble et lite knutepunkt med åpninga av Skreiabanen i 1902, og det var nok da grendenavnet Kraby kom i bruk. Foruten jernbanestasjon fikk stedet eget postkontor (2855 KRABY), som holdt til i stasjonsbygningen. I tillegg kom det en del handelsvirksomhet på Kraby. I 1916 åpna også det store festlokalet Festiviteten, til daglig bare kalt Teten. Etter andre verdenskrig ble det bygd en del boliger på Kraby. Mellom riksveien og Hoff kirke kom bl.a. boligfeltet Fostadjordet. Rett sør for Kraby, på Krabyskauen, anla Østre Toten kommune på 1980-tallet et næringsområde.

Stasjonsbygningen på Kraby ble tegna av arkitekt Paul Armin Due. Den var betjent fra starten, men ble fra 1964 uten betjening. Dette hang sammen med nedlegginga av persontrafikken på Skreiabanen. I 1975 ble stasjonen helt nedlagt, samtidig med postkontoret. Etter en periode med forfall ble stasjonsbygningen restaurert, og i 2002 fikk den Fortidsminneforeningens vernepris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]