Krabbefelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krabbefelt på motorveien M1 i Ungarn.

Krabbefelt er et eget kjørefelt på veier med sterk stigning. I land med høyrekjøring ligger krabbefeltet som et eget felt til høyre for det ordinære kjørefeltet, og motsatt for land med venstrekjøring. Med krabbefelt kan saktegående trafikk som trailere og andre større kjøretøy legge seg ut, slik at de ikke sinker for annen trafikk.[1] Disse vikefeltene kalles «krabbefelt», fordi tunge kjøretøyer her kan «krabbe» seg opp de bratte stigningene. I Norge er krabbefeltene i stor grad utfaset og erstattet av forbikjøringsfelt.

Forveksling med forbikjøringsfelt[rediger | rediger kilde]

I Norge ble det bygget krabbefelt på de største og mest trafikkerte veiene fra 1960-årene av. I 1981 ble imidlertid krabbefeltene formelt erstattet av forbikjøringsfelt, og utover i 1980- og 1990-årene ble de eksisterende krabbefeltene omgjort til forbikjøringsfelt.[2][3][4] Det finnes imidlertid et fåtall originale krabbefelt på de eldste motorveiene i Norge, som da ble bygget med sterkere stigning enn i dag. Ett eksempel er E18 i Lierbakkene mellom Drammen og Asker, der nordgående veibane har et eget krabbefelt for saktegående tungtrafikk.

Begrepet «krabbefelt» har blitt hengende igjen i dagligtalen, og det brukes fortsatt feilaktig, blant annet i pressen, men også av veimyndighetene selv.[5][6] I motsetning til krabbefelt er forbikjøringsfelt et ekstra felt til venstre for det ordinære kjørefeltet, altså et ekstra felt mellom kjøreretningene. Hurtiggående trafikk må dermed skifte felt om de skal kunne komme seg forbi saktegående kjøretøyer. I krabbefelt har trafikken vikeplikt når en skal tilbake i det ordinære kjørefeltet, mens i forbikjøringsfelt har trafikken i begge felt gjensidig vikeplikt når feltet opphører.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «krabbefelt». naob.no. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 25. juli 2020. 
  2. ^ Østlands-Posten 1984.05.05. Norge;Vestfold og Telemark;;Larvik;;;;. 1984-05-05. 
  3. ^ Glåmdalen. Norge;Innlandet;;Kongsvinger;;;;. 1987-02-25. 
  4. ^ «Nye trafikkskilt fra 1. mai 1981». Nasjonalbiblioteket. Tvedestrandsposten. 16. mai 1981. Besøkt 26. juli 2020. 
  5. ^ «Forekomst av ordet 'krabbefelt' i norske aviser fra 1950». www.nb.no. Nasjonalbiblioteket. Besøkt 26. juli 2020. 
  6. ^ «E136 Stuguflåten–Raudstøl». Statens vegvesen. Besøkt 26. juli 2020.