Poppelton-manuskriptene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Poppelton-manuskriptene er det navn som er gitt til en skriftsamling fra 1300-tallet som antagelig ble satt sammen av Robert av Poppleton, en munk fra karmelittordenen som var prior av Hulne, i nærheten av Alnwick i nordøstlige England. Manuskriptene inneholder utallige verker, som et kart over verden med indeks, og verker av Orosius, Geoffrey av Monmouth og Gerald av Wales. Manuskriptene er nå i det franske nasjonalbibliotek i Paris i Frankrike; Bibliothèque Nationale (Ms Latin 4126).

Manuskriptene er berømte på grunn av de inneholder syv fortløpende dokumenter som omhandler middelalderens Skottland, mange som er unike for denne samlingen og ansett som vitale kilder for historikerne. De første seks har sannsynligvis blitt satt sammen tidligere i Skottland på begynnelsen av 1200-tallet.

  1. de Situ Albanie; som synes å være en introduksjon til påfølgende fem eller seks tekstene. Dette er den eneste kjente teksten.
  2. Cronica de origine antiquorum Pictorum (Krøniken til opprinnelsen til oldtidens piktere) er en del av Den piktiske krønike. Dette er for en stor del en pastisj av en større latinsk lærestykke som omhandler piktere og skotter. Det har utdrag fra Etymologiae av Isidore av Seville og Nennius' Historia Brittonum.
  3. En piktisk kongeliste; en del av Den piktiske krønike, dette er en større ikke-gælifisert liste over piktiske konger som inneholder innledende mytologisk seksjon som ikke finnes i mange andre piktiske kongelister. Ulike tilsvarende piktiske kongelister blir den kappet av ved tiltredelsen av Cináed I mac Ailpín. Skriftet avslører sin opprinnelse ved Abernethy ved at den har bevart en falsk opprettet charter til klosteret der, etter hva det fortelles bevilget av kong Nechtan (tidlig 600-tallet) som skriftet kaller Nectonius magnus filius Uuirp.
  4. Krønike om kongene av Alba; en kort krønike som dekker perioden fra tiden med kong Cináed I mac Ailpín (død 858) og inntil regimet til kong Cináed III mac Maíl Coluim (død 995). Som de Situ Albanie er dette den eneste kjente kopien.
  5. En liste av Dál Riatan og skotske monarker; den er en sammenflettet parliste med konger som starter fra den legendariske Fergus Mór mac Eirc og slutter med kong Vilhelm I av Skottland.
  6. En slektstavle (genealogi) av Vilhelm I; denne genealogien går hele vegen tilbake til Bibelens aller første menneske Adam via Gaidhel Glas. Genealogien er kun en delvis oversettelse av en gælisk genealogi hvor mac og meic har blitt erstattet med filius og filii. Bortimot alle forfedre før kong David I av Skottland har deres navn i genitivformen på mellomirsk.
  7. En grunnleggende legende om apostelen Andreas (St. Andrew); den har kanskje ikke blitt satt sammen av forfatteren av de Situ Albanie på 1200-tallet ut ifra at den ikke passer inn med logikken i dokumentene fra en til seks, og ingenting av legenden eller emnet blir nevnt innledningskapittelet de Situ Albanie.

Manuskriptenes verdi har blitt vist og bevist i utgivelsene av William Forbes Skene, Alan Orr Anderson, og hans kone Marjory Anderson. Dusinvise artikler har blitt skrevet i det siste tiåret om de ulike aspekter av det skotske innholdet, selv om studier av hele skriftsamlingen som helhet er mer sjeldne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anderson, Alan Orr ([1922] 1990): Early Sources of Scottish History: AD 500-1286, bind 1, Edinburgh
  • Anderson, Marjorie O. (1973): Kings and Kingship in Early Scotland, (Edinburgh, s. 235-60
  • Broun, Dauvit (2000): The Seven Kingdoms in De Situ Albanie: A Record of Pictish political geography or imaginary Map of ancient Alba? i: Cowan, E.J. & McDonald, R. Andrew, red.: Alba: Celtic Scotland in the Medieval Era, Edinburgh, rev. 2005, s. 24-42
  • Skene, William Forbes (1867): Chronicles of the Picts and Scots: And Other Memorials of Scottish History, Edinburgh,

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]