Kozani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kozani
Κοζάνη
Kozani10.JPG
Utsikt over senteret av Kozani fra Agios Ilias høyden
LandHellas Hellas
PeriferiVest-Makedonia
PrefekturKozani
TidssoneUTC+02.00
Postnummer501 xx (xx=31 or 32)
Retningsnummer24610
Areal366 km²
Befolkning53 880 (2011)
Bef.tetthet147,21 innb./km²
Høyde o.h.720 meter
Nettsidecityofkozani.gov.gr/

Kozani
40°18′02″N 21°47′20″Ø

Kozani (gresk: Κοζάνη) er hovedstaden i den regionale enheten og prefekturet Kozani prefektur og er en periferi i Vest-Makedonia i Hellas. Den ligger i den nordlige delen av elvedalen Aliakmonas, 710 meter over havnivået, 15 km nordvest for den kunstige innsjøen Polyfytos, 120 km sørvest for Thessaloniki, mellom fjellene Pieria, Vermio, Vourinos og Askio. Befolkningen er beregnet til rundt 50 000. Klimaet i området er kontinentalt med kalde og tørre vintre og varm somre.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Museet for historie, folkeminne og naturhistorie i Kozani.

I Kozani ligger Den teknologiske høyskolen i Vest-Makedonia og Universitetet i Vest-Makedonia med rundt 15 000 studenter fra hele Hellas og andre land. Byen er også sete for Vest-Makedonias ankedomstol, politidepartement, brannbrigade, og hovedkvarteret for Første greske armékorps i den greske hær og biskopen av Servia og Kozani.

Et av de viktigste aspektene av lokal folkeminne er Kozanis karneval ved slutten av vinteren som har beholdt mye av den grove bespottelsen i oldtidens dionysiske kult. Kozani er kjent i Hellas og utenlands for produksjon av safran (Krokos Kozanis) i den nærliggende byen Krokos.

Kozani er et transportknutepunkt mellom Sentral-Makedonia, Thessalia og Epirus. Den nærmeste flyplassen er Kozanis nasjonale flyplass, kalt for «Filippos» (etter Filip II av Makedonia), som ligger 4 km fra byen, IATA-kode er KZI. Kozani er lokalisert i nærheten av motorvegen Egnatia som knytter kysten av Det joniske hav med Thessaloniki og den tyrkiske grense.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

I henhold til den rådende mening i Hellas kommer navnet Kozani fra landsbyen Epirus Kósdiani hvor tradisjonen hevder at de første bosetterne av Kozani kom fra i 1392. Bosetningen ble ført kalt for Kózdiani som deretter ble endret til Kóziani og til sist endte opp med Kozáni.[1]

Personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]