Kozani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kozani
Kozani
Utskikt over senteret av Kozani fra Agios Ilias høyden
Areal366
Befolkning47 451 (2 001)
Bef.tetthet130 innb./km²
Høyde over havet720 meter
Kozani ligger i Hellas
Kozani
Kozani
Kozani (Hellas)
PeriferiVest-Makedonia
PrefekturKozani
Postnummer501 00
Områdenummer(+30)2461
BilnummerKZ
Hjemmesidewww.kozanh.gr

Kozani (gresk: Κοζάνη) er hovedstaden i den regionale enheten og prefekturet Kozani prefektur og er en periferi i Vest-Makedonia i Hellas. Den ligger i den nordlige delen av elvedalen Aliakmonas, 710 meter over havnivået, 15 km nordvest for den kunstige innsjøen Polyfytos, 120 km sørvest for Thessaloniki, mellom fjellene Pieria, Vermio, Vourinos og Askio. Befolkningen er beregnet til rundt 50 000. Klimaet i området er kontinentalt med kalde og tørre vintre og varm somre.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Museet for historie, folkeminne og naturhistorie i Kozani.

I Kozani ligger Den teknologiske høyskolen i Vest-Makedonia og Universitet i Vest-Makedonia med rundt 15 000 studenter fra hele Hellas og andre land. Byen er også sete for Vest-Makedonias ankedomstol, politidepartement, brannbrigade, og hovedkvarteret for Første greske armékorps i den greske hær og biskopen av Servia og Kozani.

Et av de viktigste aspektene av lokal folkeminne er Kozanis karneval ved slutten av vinteren som har beholdt mye av den grove bespottelsen i oldtidens dionysiske kult. Kozani er kjent i Hellas og utenlands for produksjon av safran (Krokos Kozanis) i den nærliggende byen Krokos.

Kozani er et transportknutepunkt mellom Sentral-Makedonia, Thessalia og Epirus. Den nærmeste flyplassen er Kozanis nasjonale flyplass, kalt for «Filippos» (etter Filip II av Makedonia), som ligger 4 km fra byen, IATA-kode er KZI. Kozani er lokalisert i nærheten av motorvegen Egnatia som knytter kysten av Det joniske hav med Thessaloniki og den tyrkiske grense.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

I henhold til den rådende mening i Hellas kommer navnet Kozani fra landsbyen Epirus Kósdiani hvor tradisjonen hevder at de første bosetterne av Kozani kom fra i 1392. Bosetningen ble ført kalt for Kózdiani som deretter ble endret til Kóziani og til sist endte opp med Kozáni.[1]

Personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]