Ieroklis Stoltidis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ieroklis Stoltidis
Stoltidis Iero.jpg
Født2. februar 1975 (47 år)
Kozani, Hellas
Beskjeftigelse Fotballspiller[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet HellasRediger på Wikidata
KallenavnIero
Høyde185 cm
PosisjonDefensiv midtbane
Klubbinformasjon
Spiller forHellas Olympiakos
Draktnr.6
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
1992–2003
2003–​
Iraklis
Olympiakos
234 (33)
130 (19)
Landslag**
År
1999–2008
Lag
Hellas
Kamper (mål)
6 (2)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 26. juli 2008.
** Antall landskamper og -mål
er sist oppdatert 26. juni 2008.

Ieroklis Stoltidis (gresk: Ιεροκλής Στολτίδης; født 2. februar 1975) er en gresk fotballspiller. «Iero» spiller defensiv midtbane i Olympiakos, og er kjent for sin tøffe spillestil der han kombinerer rå styrke med en enorm løpskapasitet. Nettopp hans løpskapasitet gjør at han ofte også kommer seg til scoringsposisjoner selv, og har scoret en god del mål opp gjennom karrieren.

Stoltidis startet karrieren i Pontii Kozanis i gresk 4. division. Han gjorde sin toppseriedebut for Iraklis som 17-åring i desember 1992, men ble ikke en del av førstelaget før sesongen 95-96. Siden var han imidlertid av lagets beste og viktigste spillere, og ble tre sesonger kåret til årets spiller blant fansen. I juni 2003 forlot han Iraklis for spill i Olympiakos, og han signerte en to-års kontrakt. Stoltidis kom for å erstatte brasilianske Ze Elias

Allerede i hans første sesong satte han sitt preg på klubben, og scoret blant annet viktige mål mot Panathinaikos og AEK Athen. Også i Champions League fant han veien til nettet, da han scoret to ganger på fem kamper. I den neste sesongen var han igjen fast i Dušan Bajević' mannskap, og spilte samtlige 540 minutter i Champions League. Han var også svært delaktig i at klubben vant The Double i Hellas.

Sesongen 05-06 var han i startoppstillingen til sesongens første kamp mot Panathinaikos, hvor han scoret det første målet i 2-0 seieren på bortebane med en flott heading. Senere det året ble han viden kjent i Norge, da han på brutalt vis brøt leggen til Per Ciljan Skjelbred med en stygg takling. Selv om Stoltidis sjelden har lagt noe i mellom i taklinger, gikk denne dypt innpå han da det ikke var meningen å gjøre 18-årige Skjelbred skadet. Olympiakos vant det samme året The Double igjen, og Stoltidis ble kåret til årets greske fotballspiller.

Den påfølgende sesongen var Stoltidis viktig for laget igjen, og var svært delaktig i at klubben vant den greske superligaen. Hans kanskje beste sesong gjennom karrieren kom sesongen 2007/2008, da han blant annet scoret tre mål i Champions League mot Werder Bremen. Hans første mål på Weserstadion utliknet ledelsen, og satte i gang snuoperasjonen da Olympiakos vant 3-1. I den avgjørende kampen på Georgios Karaiskakis scoret han både det første og det tredje i 3-0 seieren, i en kamp Olympiakos måtte vinne. Han fikk også to målgivende pasninger. Olympiakos vant The Double også dette året, og Stoltidis var den av utespillerne som spilte flest minutter.

Ieroklis Stoltidis gjorde sin debut for det greske seniorlandslaget i 1999, og spilte alle kampene i Athen-OL 2004. Til tross for i en årrekke å ha vært en av ligaens bedre spillere, valgte Otto Rehhagel å utelate Stoltidis til EM-troppen samme år, så vel som til alle kampene i kvalifiseringen til VM i 2006 og EM i 2008. Etter flere års spekulasjon i media, valgte Rehhagel å inkludere Stoltidis til en vennskapskamp mot Tsjekkia i februar 2008. Men ifølge Stoltidis kom denne oppkallingen for sent, og uttalte respektfullt dette i greske medier: «Jeg er ikke lenger i en alder hvor jeg kan holde et høyt nivå på alle fronter. Jeg vil forsikre fansen om at hvis denne oppkallingen hadde kommet tidligere i karrieren, hadde jeg takket ja med glede».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Base de Datos del Futbol Argentino, BDFA player ID 51677, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stoltidis' uttalelse angående landslaget fra ERTs offisielle nettside[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]