Korfu-deklarasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Side 1
Side 2

Korfu-deklarasjonen er en avtale som gjorde opprettelsen av Kongeriket Jugoslavia mulig. Den ble signert på slutten av 1. verdenskrig på øyen Korfu 20. juli 1917. Det serbiske parliamentet i exil fattet i 1916 vedtaket å opprette Kongeriket Jugoslavia i et møte i Korfus kommunale teater i Korfu i Hellas.[1] Deklarasjonen ble underskrevet mot slutten av den første verdenskrig dem 20. juli 1917 på øya Korfu av Den Jugoslaviske komite av exilpolitikere som representerte slovenere, kroatere og serbere boende i Østerrike-Ungarn og representanter for Kongedømmet Serbia, med politisk sponsing fra Storbritannia og Frankrike, under deres erklærte prinsipper om nasjonal selvbestemmelse.

Deklarasjone var første steg på veien til etableringen av den nye Staten Jugoslavia som forutsatte et parlamentarisk monarki under Karađorđević dynastiet, med udelelig territorium og enhetlig makt, med de tre nasjonale kirkesamfunn og det latinske og kyrilliske alfabeter like for loven, religionsfrihet og allmenn stemmerett. Det ga mulighet for en konstituerende forsamling for å etablere en grunnlov som ville være opprinnelsen til all makt.

Laquote.svgDenne staten skal være en garanti for deres nasjonale uavhengighet og av deres generelle nasjonale fremgang og sivilisasjon, og en kraftig voll mot presset fra tyskerne.Raquote.svg

Konluderte deklarasjonen

De to hovedsakelig ansvarlig for å utforme ordlyden i Korfu-erklæringen var den serbiske statsministeren Nikola Pašić og den kroatiske eksilpolitikeren Ante Trumbić, som jobbet for å overvinne offisiell serbisk motstand. Pašić og det serbiske domstolspartiet hadde vært innstilt på en enkel utvidelse av Stor-Serbia ved hjelp av ensidige territorielle gevinster som et resultat av et slagent Østerrike-Ungarn. Utbruddet av februarrevolusjonen i Russland hadde trukket Serbias stormaktmester fra det diplomatiskebordet. Pašić gjorde et kompromi ved å undertegne erklæringen og begynte å jobbe bak i kulissene i et forsøk på å diskreditere Den jugoslaviske komiteen, i tilfellat at de allierte skulle anse komiteen som den rettmessige regjering i eksil ved den kommende våpenhvile.

Som en følge av dette ble Kongeriket av serbere, kroater og slovenere etablert den 1. desember 1918. Trumbić ble utnevnt til utenriksminister, og Pašić fant seg selv midlertidig uten makt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ History of the municipal theatre Arkivert 4. februar 2008 hos Wayback Machine. from Corfu cityhall Quote: "The Municipal Theatre was not only an Art-monument but also a historical one. On its premises the exiled Serbian parliament, the Skoupsina, held up meetings in 1916, which decided the creation of the new Unified Kingdom of Yugoslavia."

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag of Yugoslavia (1946–1992).svgDenne artikkelen relatert til Jugoslavia er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.