Nikola Pašić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Nikola Pašić
Nikola Pasic 1.jpg
Født6. desember 1845 (juliansk)
Veliki Izvor
Død10. desember 1926 (81 år)
Beograd
Gravlagt Den nye gravlunden i Beograd
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Parti People's Radical Party
Nasjonalitet Principality of Serbia, Kongeriket Serbia, Kingdom of Serbs, Croatians and Slovenes
Livssyn Den serbisk-ortodokse kirke
Utmerkelser Den hvite ørns orden
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Nikola Pašić (serbisk: Никола Паши; født 18. desember 1846 i Zaječar i Det osmanske rike, død 10. desember 1926 i Beograd i Kongeriket Jugoslavia) var en serbisk statsminister som kontrollerte Serbia fra 1903 til sin død i 1926.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Pašić var kjent for å være pro-russisk og veldig i mot østerriksk utenlandspolitikk som var veldig viktig da 1. verdenskrig var i ferd med å starte. Da Serbia ble overkjørt i 1915, ble han med den jugoslaviske hæren i retrett gjennom Albania. Ferden endte på Korfu, hvor han satte opp en serbisk eksilregjering. Sommeren 1917 ledet han den serbiske siden med Jugoslavia Komiteen (Jugoslavenski odbor) som resulterte i Korfu-deklarasjonen. Dette la grunnlaget for den nye staten Kongeriket av serbere, kroater og slovenere.

Da sentralmaktene kollapset kunne han returnere til Beograd og var til stede da den nye staten ble grunnlagt.

Han ble foreslått av de største politiske partiene som statsminister desember 1918 som et resultat av en avstemning. Regenten, Alexander I av Jugoslavia nektet i midlertidig å godta dette en perioden, og Pašić var statsminister fram til sin død i 1926, åtte dager før sin 80-årsdag.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)