Korean Air flight 858

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korean Air flight 858
Qantas Boeing 707 Heathrow 1961.jpg
UlykkesstedAndamanhavet
Dato29. november 1987
OperatørKorean Air
FlightnummerKE858
Tok av fraBaghdad International Airport
Omkomne115
Skadde0
Overlevende0

Korean Air flight 858
14°33′00″N 97°23′00″Ø

Korean Air flyvning 858 var en internasjonal ruteflyvning mellom Bagdad i Irak og Seoul i Sør-Korea. 29. november 1987 ble flyvningen utsatt for et bombeangrep, og flyet eksploderte i luften da det ble detonert en bombe plassert i en bagasjehylle i flyets passasjerkabin av to nordkoreanske agenter.

Agentene, som handlet på ordre fra Nord-Koreas regjering, plasserte bomben før de forlot flyet under den første mellomlandingen i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Bomben detonerte mens flyet fløy over Andamanhavet mot sin andre mellomlanding i Bangkok i Thailand. Flyet var av typen Boeing 707-3B5C. Alle om bord i flyet, 104 passasjerer og elleve besetningsmedlemmer (de fleste av dem sydkoreanere), omkom. Angrepet fant sted 34 år etter den koreanske våpenhvileavtalen som gjorde slutt på fiendtlighetene i Koreakrigen den 27. juli 1953.

De to gjerningspersonene ble sporet til Bahrain, der de begge inntok ampuller med cyanid skjult i sigaretter da de innså at de var i ferd med å bli pågrepet. Den mannlige gjerningspersonen døde, men den kvinnelige, Kim Hyon-hui, overlevde og tilsto senere bombeangrepet. Hun ble dømt til døden etter å ha blitt stilt for retten for angrepet, men ble senere benådet av Syd-Koreas president, Roh Tae-woo, da man anså at hun var blitt hjernevasket i Nord-Korea. Kvinnens vitnesbyrd impliserte Kim Jong-il, som på den tiden var den fremtidige lederen av Nord-Korea, som personen som i siste instans hadde ansvar for angrepet. Det amerikanske utenriksdepartementet klassifiserer angrepet på KAL 858 som et terrorangrep og har, med unntak for årene 2008-2017, oppført Nord-Korea som en "statlig sponsor av terrorisme".

Etter angrepet har de diplomatiske forbindelsene mellom Nord-Korea og Syd-Korea ikke forbedret seg i vesentlig grad, selv om noe fremgang har funnet sted i form av to inter-koreanske toppmøter. Den kvinnelige gjerningspersonen har utgitt en bok der hun forteller om å ha fått opplæring på en etterretningsskole som drives av Nord-Koreas hær, og å ha blitt beordret personlig av Kim Jong-il om å gjennomføre angrepet. Hun ble stemplet som landsforræder av Nord-Korea, og ble en kritiker av Nord-Korea etter å ha sett Syd-Korea. Hun bor nå i eksil, og under kontinuerlig vakthold i frykt for at den nordkoreanske staten ønsker å myrde henne.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Newshour[død lenke], BBC, 23 April 2013, 20:00.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]