Konrad II av Det tysk-romerske rike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Konrad II
Keiser av Det tysk-romerske rike
Konrad II av Det tysk-romerske rike
NavnKonrad
Regjeringstid26. mars 1027-4. juni 1039
Født990
Speyer
Død4. juni 1039
Utrecht
ForeldreHenrik av Speyer og
Adelaide av Alsace
EktefelleGisela av Schwaben
BarnMatilda
Henrik

Konrad II (ca. 9904. juni 1039) var sønn av Henrik av Speyer, en adelsmann av middels rang, fra Franken. Hans mor var Adelaide av Alsace. Allerede som spedbarn arva Konrad titlene greve av Speyer og Worms etter farens tidlige død. Etter hvert som Konrad vokste opp blei han godt kjent, også utenfor sin egen maktkrets. Den saksiske slektslinja som lenge hadde regjert det tysk-romerske rike døde ut i 1024 med Henrik II Hellige. Valgmonarkiet i kongeriket Tyskland stod nå uten keiser og kurfyrstekollegiet blei innkalt for å velge ny konge. Majoriteten av fyrstene valgte Konrad, og han blei kronet til konge den 8. september i 1024 i Mainz. Den 26. mars 1027 blei han også krona til tysk-romersk keiser, og blei med dette den første keiseren av det saliske dynastiet.

I sin regjeringstid gikk han aktivt inn for å holde på saksisk lovgivning, blant annet ved å gi Lombardia egen grunnlov. Han førte i en periode krig mot Polen, uten store resultater, men da han allierte seg med Kievriket klarte han å få Mieszko II Lambert av Polen til å trekke seg ut fra de landområdene han hadde erobra i Henrik IIs regjeringstid. Mieszko blei i tillegg tvunget til å frasi seg sine kongelige titler, og blei i stedet innsatt som hertug av Polen. I praksis førte dette til at den tidligere polske kongen blei overhode for en tysk vasallstat. De bayerske grensene blei årsak til en annen strid, mot den ungarske kong Stefan. Konrad førte hæren leda hæren sin mot de ungarske grensetraktene, men Stefan hadde tatt i bruk den brente jords taktikk, og de tyske styrkene måtte trekkes tilbake. Ved Wien måtte Konrad og hans hær overgi seg, og etter freden overtok Ungarn flere tyske områder ved grensa.

Kongeriket Burgund blei innlemma i Det tysk-romerske rike etter at Rudolf III av Burgund døde uten arvtagere den 2. februar 1032. Under Konrads etterkommere skulle det tidligere kongeriket få navnet Arles.

Konrad døde av urinsyregikt i Utrecht, 4. juni 1039.


Forgjenger:
 Henrik II 
Konge av Tyskland
Etterfølger:
 Henrik III 
Forgjenger:
 Henrik II 
Keiser av Det tysk-romerske rike
Etterfølger:
 Henrik III