Kongsnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongsnegl
kongsnegl
kongsnegl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Buccinum undatum
L., 1758
Norsk(e) navn: kongsnegl,
kong,
kongen,
buhund
Hører til: kongsnegler,
Neogastropoda,
snegler
Habitat: havet, bentos
Utbredelse: Nord-Atlanteren

Kongsnegl, kong, kongen, buhund (Buccinum undatum), er et bløtdyr og tilhører snegler i gruppen forgjellesnegler. Den er en stor snegleart i familien kongsnegler, (Buccinidae). Navnet kommer av kong, en byll (ikke konge).

Den er utbredet langs hele kysten av Norge. Noen land driver kommersiell handel med kongsnegl.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kongsnegl er 10 – 11 centimeter lang. Skallet er kraftig spiralformet og har en skulpturert overflate. Kroppen er lys med mørkere runde flekker.

Snegler i saltvann tilhører forgjellesneglene og har en renneformet utvekst i skallåpningen, som har forbindelse med ånderøret.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kongsnegl lever i havet (saltvann), fra fjæra-1200meters dyp, som rovdyr på andre bunnlevende dyr.

Kongsnegl er også enkjønnet, enten hanner eller hunner. Hunnen legger egg i gelékapsler. En kapsel kan inneholde opptil 1 000 egg. Hver hunn kan legg ca. 2 000 slike eggkapsler, men bare et fåtall lever opp til voksne snegler. Kapslene er klebrige og legges på samme plass i en gruppe. I hver av kapslene klekkes om lag 30 av eggene, resten er næringsegg, og nistepakke eller mat til de andre. Senere spiser embryonene hverandre slik at det til slutt er bare ca. 10 små snegler på 1-2 cm. lengde. Disse forlater så eggkapslen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet & Rocroi 2005 (se litteraturliste).

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]