Konavle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konavle
LandKroatias flagg Kroatia
FylkeDubrovnik-Neretva
HovedstadCavtat
Postnummer20210
Areal209,25 km²
Befolkning8 250 (2001)
Bef.tetthet39,43 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.konavle.hr
Politikk
OrdførerLuka Korda (HSZ)
Posisjonskart
Konavle ligger i Kroatia
Konavle
Konavle
Konavle (Kroatia)
Kart
Konavle
42°31′07″N 18°22′05″Ø

Konavle er en kommune og et landskap helt sørøst i Kroatia, mot grensen til Montenegro i øst og Bosnia-Hercegovina i nord. Kommunen ligger i Dubrovnik-Neretva fylke. I 2001 hadde kommunen et areal på 209,25 km² og i alt 8.250 innbyggere, med 96,5% kroater.

Konavle er en lang dal omgitt av frodige lyse kalksteinsfjell.
Landsbyen Zvekovica ligger et par kilometer innenfor Cavtat, nordvest i Konavle.

Konavle er en dal sørøst for Dubrovnik med kalksteinsgrunn og frodige marker langs Adriaterhavet i vest, med stigning opp mot fjellet Sniježnica i øst (1.234 moh.). landskapet er ellers lett kupert med blandingsskog og sypresser. Elveløpet Konavocica er underjordisk, og gjør området svært fruktbart.

I Konavle ligger Dubrovnik lufthavn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Siden 800-tallet var området en del av Dubrovniks besittelser, deretter var det et viktig korndyrkingsområde også for Venezia. ved en bukt lengst vest på sletta ligger middelalderbyen Cavtat (Epidaurum). Det var et viktig dyrkingsområde for hvete i middelalderen og tidlig moderne tid. Elveløpene skaffer vanning til kanalanlegg i landbruket – derav områdets navn Kovavle.

Mellomkrigstidas politiske skikkelse Frano Supilo var fra Konavle. Under Kroatia-krigen 199195 ble området hardt rammet og ødelagt av serbiske og montenegrinske tropper som avanserte mot Dubrovnik. Likevel er kommunen i dag en av de rikeste i hele Kroatia, ikke minst takket være inntekter fra turisme og fra flyplassen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]