Hopp til innhold

Ertholmene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ertholmene
Geografi
PlasseringØstersjøen
Antall øyer2 større øyer og noen holmer og skjær
Større øyerChristiansø, Frederiksø og Græsholm
Areal 0,39 km²
Høyeste punktMøllebakken på Christiansø (22 moh)
Administrasjon
LandDanmarks flagg Danmark
KommuneTilhører ingen kommune, men administreres under Forsvarsministeriet
Demografi
Befolkning105 (2011[1])
Posisjon
Kart
Ertholmene
55°19′12″N 15°11′16″Ø

Ertholmene (gammel stavemåte: Ærtholmene) er en øygruppe ca. 20 km nordøst for Bornholm i Østersjøen. Øygruppen består av de to bebodde øyene Christiansø og Frederiksø, samt øya Græsholm og noen holmer og skjær (Lilleø, Høgebur, Tat, Tyveskær, Vesterskær og Østerskær). De to hovedøyene er forbundet med hverandre med en ca. 30 meter lang fotgjengerbro. Samlet areal for Ertholmene er 39 hektar, hvorav Christiansø er på 22,3 hektar, Frederiksø på 4 hektar og Græsholmen på 9 hektar. Totalt bor det 96 innbyggere Ertholmene.

Ertholmene er ikke del av noen kommune, men sorterer under Forsvarsministeriet, og øyenes administrator omtales som «Kongen af Christiansø». Øygruppen utgjør Christiansø Sogn, og har egen lege og skole til og med sjuende klasse.

Østerskær ligger 300 meter øst for Christiansø og er Danmarks østligste punkt.

Danmarks østligste punkt er Østerskær, ca. 300 meter øst for Christiansø.

Historie[rediger | rediger kilde]

Der var ikke fastboende på Ertholmene før på slutten av 1600-tallet og frem til da het øyene Kirkeholmen (nå Christiansø) og Bodholmen (nå Frederiksø). I 1684 besluttet Christian V av Danmark og Norge å bygge et festningsanlegg på øyene rundt den naturlige havnen mellom Kirkeholmen og Bodholmen. Festningen fikk navnet Christiansø, og de to hovedøyene skiftet navn til Christiansø (etter Christan V) og Frederiksø (etter Frederik IV). Festningen besto av to tårn, Store Tårn på Christiansø og Lille Tårn på Frederiksø, samt noen bastioner og ringmurer. Festningens andre bygninger ble oppført omkring havna. Festningen fungerte som militært anlegg frem til 1855.

Innbyggertallet var på sitt høyeste ved folketellingen i 1810 med 829 innbyggere. Siden 1810 har innbyggertallet falt og spesielt etter at festningen ble nedlagt.

I 1821 ble anarkisten og teologen Jacob Jacobsen Dampe overført til fengsel på Christiansø under streng bevoktning. Opprinnelig var han idømt dødsstraff, men det ble endret til livsvarig fengsel av Frederik VI.

Etter festningstiden ble Ertholmene primært et fiskersamfunn. Mange av de gamle militæranleggene er bevart, og alle bygninger og murer er i dag fredet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Statistik: FOLK1 2011M10. (Besøkt 6. januar 2012)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]