Kokelv sjøsamiske museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kokelv sjøsamiske museum (nordsamisk: Jáhkovuona Mearrasámi musea) er et samisk museum i Kokelv i Hammerfest kommune i Troms og Finnmark. Muséet ligger i Nillagården i Kokelv, et sjøsamisk småbruk fra gjenoppbyggingstiden etter andre verdenskrig. Museet består i dag av Nillágårdens bolighus, bygd i 1950, fjøs, uthus og en tredjedel av et fellesnaust, samt et nyere museumsnaust. Naustene ligger nede på stranda i Kokelv, sammen med andre naust som tilhører folk i bygda.

I 1983 ble Kokelv sameforening stiftet, med formål å bevare og utvikle sjøsamisk kultur i Kokelv. For å dokumentere, sikre og synliggjøre den sjøsamiske kulturen startet startet foreningen innsamling av gjenstander, bilder etc. fra området. Foreningen dannet i 1991 Kokelv museumslag, som senere samme år grunnla stiftelsen Kokelv sjøsamiske museum sammen med Kvalsund kommune. I 1992 kjøpte stiftelsen Nillágården, et nedlagt sjøsamisk småbruk. Muséet har i dag utstillinger av de innsamlede gjenstandene i huset, fjøset og naustene. Museets gjenstandssamling består av en båtsamling på tolv båter, utstyr og redskaper tilhørende gårdsbruk og fiske, husgeråd, og samiske klær og gjenstander.[1]

Museet er et av fem museer i vest-Finnmark som inngår i stiftelsen RiddoDuottarMuseat, for samiske museer og samisk kunstsamling i Vest-Finnmark. De øvrige er De Samiske Samlinger og Samisk Kunstmagasin i Karasjok, Kautokeino bygdetun i Kautokeino og Porsanger museum i Porsanger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om museet». rdm.no. RiddoDuottarMuseat. Besøkt 11. september 2017.