Tana museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne hornlua (ladjoen) fra Tana ble kjøpt av Norsk folkemuseum i Oslo i 1909. Den er tilbakeført til Tana museum (Deanu musea / Tenon museuo) gjennom bååstede-prosjektet.
Kong Haakon VII i en samisk elvebåt under sitt besøk i Tana i juli 1907. Kongeparets andre kroningsreise gikk til Nordland og Finnmark sommeren dette året. Tana museum har fokus på den elvesamiske kulturen i Tanadalen.

Tana museum (Deanu musea / Tenon museo) er et museum med fokus på den elvesamiske kulturen i Tanadalen. Det ligger i Polmak i Tana kommune, der kommunen i 1985 kjøpte Polmak gjestgiveri for å drive museum. Museet definerer elvesamisk kultur som en kultur som springer ut av et «særpreget næringsgrunnlag knytta tett til fiske, utmarks- og jordbruk.»[1]

Museets utesamlinger består av hovedbygningen og tre andre hus knyttet til gjestgiveriet.[2] I tillegg finnes tre andre bygninger, med opprinnelse i hver sin kultur: Masjokhuset, Hormastabburet og Laksefiskehytta. Masjokhuset har opphav i den finske/kvenske kulturen i dalen, Hormastabburet er et tradisjonelt samisk skjelterskjå, mens Laksefiskehytta ble bygget rundt 1820 for å betjene besøkende lakselorder.

Museet har en samling med forskjellige båter typisk fra Tanadalen, der i blant en stakebåt, tanabask, og flere tradisjonelle elvebåter. Ute på tunet er også en modell som viser et laksefiskestengsel, bođđu. I tillegg har museet en utstilling om sameaktivist, nettverksbyggeren, politikeren og læreren Per Fokstad (1890-1973) fra Bonakas i Tana.

Tana museum eies av kommunen, og er en del av Tana og Varanger Museumssiida, sammen med tre andre museer i Øst-Finnmark.

Museet deltar i bååstedeprosjektet for tilbakeføring av samiske gjenstander fra Norsk Folkemuseum og Kulturhistorisk museum til samiske museer.[3] En av gjenstandene som skal tilbakeføres til Tanadalen er ei samisk hornlue.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om museet Arkivert 21. desember 2016 hos Wayback Machine.; deatnu.org
  2. ^ (no) «Polmak gjestestue». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. 
  3. ^ Bååstede; norskfolkemuseum.no
  4. ^ Bååstede Arkivert 26. august 2018 hos Wayback Machine.; deatnu.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]