Knut Aarsæther

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Aarsæther
Født15. juli 1916Rediger på Wikidata
Død16. apr. 1984Rediger på Wikidata (67 år)
SøskenKarl Johan Aarsæther
Olav Aarsæther
NasjonalitetNorge
Medlem avKompani Linge
UtmerkelserKrigskorset[1]
Krigsmedaljen
Aarsæther mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse

Knut Aarsæther (født 15. juli 1916, død 16. april 1984) var en norsk offiser (løytnant) som mottok Krigskorset med sverd for sin innsats under «Antrum»-operasjonene i Ålesund og på Sunnmøre, sammen med sin bror, løytnant Karl Johan Aarsæther. De var vekselvis ledere for operasjonene som ble utført av en organisasjon som ble kjent som Antrum-organisasjonen. Denne eksisterte frem til 1945, da de ble en del av Milorg.

Antrum ble etablert i januar 1942, da Aarsæther ble sendt over til Norge fra Storbritannia med en våpenlast.[2] Aarsæther var leder av organisasjonen og vekslet med sin bror, Karl Johan Aarsæther, om å ha denne posisjonen. Antrum-organisasjonen drev etterretning mot tyske militære mål i det okkuperte Norge og etablerte radiostasjoner. Den drev også flyktningtrafikk til Storbritannia og bisto agenter som hadde sabotasjeoppdrag i Norge. Særlig tyske skipsbevegelser var viktige militære mål og Aarsæther kunne som telegrafist rapportere verdifull informasjon om disse, da Ålesund var en viktig havn. Antrum bygget etter hvert også opp hjemmestyrker. Fra 1944 ble disse trenet til å beskytte viktige mål ved et tysk nederlag, inkludert kraftverk, strømforsyning og havneanlegg. Operasjonen var organisert av det britiske Special Operations Executive (SOE) med utgangspunkt i medlemmer av Kompani Linge, som etablerte egne organisasjoner av medhjelpere i sine distrikter.[3] Gruppen opererte uavhengig av Milorgs ledelse,[4] men ble i 1945 omgjort til Milorg D 21/1. Ved den tyske kapitulasjonen i mai 1945 var organisasjonen bygget opp til en styrke på 1100 mann, hvorav 900 kunne utrustes med våpen.

For sin innsats i Antrum ble løytnant Knut Aarsæther i statsråd 7. mars 1947 tildelt Krigskorset med sverd. Han var allerede i oktober 1942 tildelt Krigsmedaljen for innsatsen i fire ekspedisjoner, i tillegg til Antrum.[5]

Utmerkelser

Krigskorset med sverd

Krigsmedaljen

Referanser[rediger | rediger kilde]