Knud Haaning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knud Haaning
Født16. juni 1929[1]Rediger på Wikidata
OtterupRediger på Wikidata
Død1994[2]Rediger på Wikidata
ArendalRediger på Wikidata
Utdannet ved Det Fynske KunstakademiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Grafiker, kunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Danmark, NorgeRediger på Wikidata

Knud Haaning (født 1929 i Otterup i Danmark, død 1994 i Arendal) var en dansk/norsk maler og grafiker, bosatt på Nedenes i Arendal kommune.

Haaning kom til Norge som frisørlærling i 1950 og bosatte seg i Arendal, etter først å ha vært bosatt en periode i Risør og på Eydehavn. I tillegg til frisørutdannelse, hadde han utdannelse fra Fynske Kunstakademi (1948-50). Senere ble han elev av Kåre Tveit, som også bodde i Arendal. Knud Haaning blir regnet som en av arendalsmalerne, som skildret kysten og innlandet i duse farger, tydelig påvirket av sin læremester Tveit. Motivene var ofte forenklede og abstraherte og stemningen i motivene var viktig for ham.[3] Kunsten blir beskrevet som naturalistisk.[4].

I årene som billedkunstner på Sørlandet, deltok Knud Haaning på en rekke separat- og kollektivutstillinger . Han deltok på Høstutstillingen (1979) og fire ganger på Sørlandsutstillingen (1978-82). Han hadde separatutstillinger i Unge Kunstneres Samfund (1976) og i en rekke lokale kunstforeninger.[3] Høsten 2012 ble det arrangert en minneutstilling over Haanings kunst i Arendal kunstforening, i samarbeid med kulturuka Vi over 60.[5] 12 år tidligere arrangerte Grimstad kunstforening en tilsvarende minneutstilling med flere av Knud Haanings arbeider. Han er innkjøpt av Norsk kulturråd, Aust-Agder fylke, Vest-Agder fylke, Arendal kunstforening og Norges geografiske oppmåling.

Knud Haaning var medlem av Unge Kunstneres Samfund og Foreningen Norske Grafikere. Han var også styremedlem i Bildende sørlandskunstnere (1979-81)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, 5. des. 2016, https://nkl.snl.no/Knud_Haaning
  2. ^ Norsk kunstnerleksikon, https://nkl.snl.no/Knud_Haaning
  3. ^ a b Randi Gaustad: Norsk kunstnerleksikon, 1-4 (1982-86)
  4. ^ Nyhetsklipp i Aftenposten, 28. august 1987
  5. ^ Nyhetsklipp: «På jakt etter Haaning-bilder» i Agderposten 3. mai 2012