Knud Gamborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knud Gamborg
Født30. juni 1828[1][2]Rediger på Wikidata
Tikøb
Død3. jan. 1900[1][2]Rediger på Wikidata (71 år)
København
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Dansk
Felt Kunstmaler
UtdannelseDet Kongelige Danske Kunstakademi

Knud Frederik Gamborg (født 30. juni 1828 i Tikøb, død 3. januar 1900 i København) var en dansk tegner og illustratør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Gamborg var sønn av residerende kapellan i Tikøb, senere sokneprest Frederik Vilhelm Gamborg og Sophie Vilhelmine f. Thomsen, var vinhandlersvenn. Han fikk i oktober 1848 opptak ved Kunstakademiet, men var student bare i et halvt år, da han av økonomiske grunner måtte avbryte undervisningen og starte som vinhandler. Ni år senere, i oktober 1857, søkte han på nytt plass ved Akademiet, hvor han i 1861 mottok «den lille sølvmedalje». Han forlot Akademiet sist i 1862, og besøkte samme år Nord-Italia. Av andre reisemål var også St. Petersburg. Som fast medarbeider og bidragsyter til Illustreret Tidende ble han også sendt på omfattende studieturer til Norge.

Opprinnelig var planen å bli kunstmaler, og han fikk også en større bestilling fra grev Moltke-Bregentved. Likevel gikk han inn på å tegne og illustrere for vittig­hetspressen (Punch og Puk), og for de xylografiske ukebladene, hvor hans kunstneriske virksomhet for Illustreret Tidende var det primære. Han bidro også med illustrasjoner til bøkene Fra Kommerceraadens Mappe (1889) og J. Davidsen: Fra det gamle Kongens Kjøbenhavn (1880–1881).

Gamborg har også levert en viktig kulturhistorisk dokumentasjon av livet i København på 1870 og -80-tallet.

Han finnes representert med bilder i Teatermuseet, Øregaard Museum, Københavns Museum, Det Kongelige Biblioteks billedsamling, Museet på Koldinghus (Amfiteatret i Pola) og i Kobberstiksamlingen.

Gramborg ligger begravet på Vestre Kirkegård i København.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, oppført som Knud Frederik Gamborg, Benezit-ID B00070333, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 5015, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]