Klubbgata (Stavanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Klubbgata»)
Klubbgata
Basisdata
LandNorge
KommuneStavanger

Kart
Klubbgata
58°58′15″N 5°44′08″Ø

Klubbgata i Stavanger starter i nordenden av byparken ved Obstfelders plass og ender ved parkeringshuset på Jorenholmen i nord. Midt i gaten møtes Klubbgaten og Hospitalsgata. Sørover går Hospitalsgata til Pedersgata og går mot Petrikirken, Nytorget og Østre bydel.

Under gateløpet renner Skolebekken. Skolebekken var fram til 1848 østgrensen for Stavanger by.

Gata mellom Kongsgata og Hospitalgata ble bygget i 1916. Veien ble bygget med en bredde på 12,5 meter. Grunnen ble avstått av Stavanger Klubbselskap som eide det som nå er Handelens hus. Kommunen fikk hagegrunnen gratis. Navnet på denne delen av gata har den etter Stavanger Klubbselskap (Klubben). Navnet ble vedtatt av bystyret i 1918.

Ved Hospitalgata var det en bro over Skolebekken – gjerne kalt Grinda. Grinda lå omtrent der inngangen til Prix-butikken er nå (2013). Mellom Grinda og til Nygata gikk det en gate som het Skolebekkgata.

Mellom Hospitalgata og Jorenholmen ble opparbeidet slik den er nå i 1964, som riksvei 40. Veien ble bygget med en bredde på 16 m meter. Arbeidet ble betalt over statsbudsjettet. Det ble revet en rekke hus mellom Hospitalgata og Jorenholmen. Gata Jorenholmstredet ble en del av Klubbgata.

I krysset med Nygata var det en dam, som kan ha vært brukt som kverndam. Her var det også en bro over Skolebekken. Stavanger Hospital lå på østsiden av dagens Klubbgate, og kanskje også Persklosteret.

Myhregården 2010

Siden 1960-tallet er det kommet en rekke ruvende bygg i gata: Bøndernes hus, Handelens hus, Arkaden kjøpesenter, Misjonsselskapets bygg, Bredalgården, Idunbygget, Vestagården og Aftenbladbygget. Bare mellom Nygata og Jorenholmen er det igjen et par hus fra før 1960, med Myhregården som det mest staselige.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arthur J. Tønnesen: Skolebekken – bispealmenningen, Stavanger aftenblad, 8. januar 1964.
  • Stavanger Aftenblad: Byggekvote til Misjonsselskapet, Ankerbygget og Idungården, 15. februar 1966.
  • Arne Kvitrud: Stavangers middelaldergeografi fra St. Annas bro til Korbrødregården, Stavanger Museums årbok 2011.