Perskloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Persklosteret i Stavanger er kjent fra opplysninger gitt av amtmann Bendix Christian de Fine i 1745. Han skrev at det var et Sankt Perskloster på Pedersgjerdet, nær Hospitalet. Klosteret er ikke kjent fra andre kilder.

Hospitalet lå trolig der dagens kjøpesenter Arkaden i Klubbgata er i dag.

Et eventuelt Perskloster har trolig vært knyttet til Peterskirken. Peterskirken er kjent i noen få middelalderdokumenter. Peterskirken og Hospitalet møter vi første gang i et udatert dokument fra 1269-70 eller noen år senere. Biskop Torgils i Stavanger bekjentgjorde at han hadde opprettet et almissehus for fattige syke (et hospital) noe øst ved Sankt Peterskirken. Biskopen ga med kannikenes samtykke flere navngitte gårder som grunnlag for driften, samt en del eiendommer som kan ha vært omkring Hospitalet. Siste gang vi hører om Peterskirken er om lag 1286.

I noen kilder fra 1700-tallet omtales Anders Olsen som Anders i Klosteret eller Anders i Klosterets hus. Han bodde i dagens Klubbgata på østsiden av Skolebekken, like ved der vi i dag har Stavanger Aftenblad (tidligere adresse Nygata 34 med matrikkelnummer 347).[1] Avstanden er ikke større enn at Klosteret eller Klosterets hus kan ha vært en del av hospitalsområdet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • de Fine, Bendix Christian: "Stavanger amptes udførlige beskrivelse". Utgave ved Per Thorson, Stavanger, 1987. Manuset er fra 1745.
  • Kvitrud, Arne: "Hvor lå Olavsklosteret i Stavanger?", I Ætt og heim, Lokalhistorisk årbok for Rogaland 2006.
  • Kvitrud, Arne: Huseiere og skatteytere i Stavanger på 1701-1807, Stavanger, 2009 – http://www.kvitrud.no/Huseiere.htm.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kvitrud, 2009.